Zajlik az elnökválasztás Ukrajnában, az esélyes Eminemet hallgatott

Kijev, 2019. április 21.
Szavazófülkéből távoznak nők az ukrán elnökválasztás második fordulójában Kijevben 2019. április 21-én.
MTI/AP/Szergej Gric
Kijev, 2019. április 21. Szavazófülkéből távoznak nők az ukrán elnökválasztás második fordulójában Kijevben 2019. április 21-én. MTI/AP/Szergej Gric
Vágólapra másolva!
Nyugalomban zajlik Ukrajnában a szavazás az elnökválasztás második fordulójában, már mindkét elnökjelölt leadta a szavazatát. Zelenszkijt megbírságolták, mert fordítva tartotta a cédulát, ezért látható volt, hogy kire szavazott.
Vágólapra másolva!

Volodimir Zelenszkij humorista-producer elnökjelölt feleségével együtt a tengeri és folyami flotta egyik kijevi oktatási intézményében lévő szavazókörben szavazott. Újságíróknak nyilatkozva azt mondta, hogy ugyan éjjel nem aludt, de remek hangulatban van, mert megreggelizett a családjával, felesége pedig, hogy emelje a jókedvét, Eminem amerikai rapper zenéjét játszotta le neki. Hozzátette, úgy érzi, hogy minden rendben lesz.

Szavai szerint bármi is lesz a választás eredménye, az az ukránok választása lesz.

Közölte, hogy miután leadta a voksát, bemegy a stábjához, hogy megnyugtassa a csapatát, mert mindenki idegeskedik. Azt ígérte, hogy a szavazás végeztével sajtótájékoztatót tart, amire meghívta az újságírókat.

Valószínűleg véletlenül, de

mielőtt bedobta volna a szavazólapot az urnába, Zelenszkij kifelé fordítva tartotta a cédulát úgy, hogy jól látható volt rajta az iksz a saját neve mellett.

Mikor észrevette, próbálta elviccelni a helyzetet, mondván, hogy nem mutatott meg semmit. Később Zorjan Skirjak, a választások rendjéért felelős belügyi koordinációs stáb szóvivője sajtótájékoztatóján közölte, hogy a hatóságok megvizsgálják az esetet, és megteszik a megfelelő jogi lépést.

Az ukrán jogszabályok értelmében büntetőjogi felelősségre vonás terheli azt, aki a kitöltött szavazólapját másnak megmutatja vagy lefotózza.

A március 31-én megtartott első fordulóban Oleh Ljsasko, a Radikális Párt vezetője mutatta be szavazólapját a kameráknak, és ezért pénzbírsággal sújtották.

Nem sokkal később rendőrök érkeztek ki Zelenszkij választási stábjához felvenni a jegyzőkönyvet a szabálysértésről, és közölték a jelölttel, hogy ezért a bíróság pénzbírságot szab ki rá, aminek mértékét a minimálbér harminc- és ötvenszerese között állapítják meg.

Zelenszkij elismerte a rendőröknek, hogy figyelmetlenségből valóban megmutatta a szavazócéduláját.

Volodimir Zelenszkij Forrás: MTI/EPA/Sztepan Franko

Petro Porosenko hivatalban lévő államfő a kijevi Tisztek Házában adta le voksát feleségével, Marina Porosenkóval. Kijelentette, hogy büszke a választások szervezettségére. Hozzátette: fontos, hogy a választók az eszükkel szavazzanak, mert a választás "nem vicces".

- hangsúlyozta. Szavai szerint a leglényegesebb "nem elveszíteni az országot".

Oleh Ljasko, aki az első fordulóban indult pártja jelöltjeként és hetedik helyen végzett, közölte, hogy nem szavaz a második fordulóban.

A Központi Választási Bizottság (CVK) honlapján a 199 választókerületből 194-ből beérkezett adatok alapján nyilvánosságra hozta, hogy helyi idő szerint 11 óráig a választásra jogosultak 18,04 százaléka adta le szavazatát.

A legmagasabb a részvétel eddig Zaporizzsja megyében, a legalacsonyabb Kárpátalján volt.

Forrás: MTI/AP/Szergej Gric

Egy kivételével az összes szavazóhelyiség megnyílt.

A kelet-ukrajnai front mentén, a Donyeck megyei Lebedinszke településen nem nyitott ki a szavazókör, mert a helyi választóbizottság nem kezdte meg a munkáját.

A rendőrség büntetőeljárást indított - közölte Szerhij Knyazev országos rendőrfőnök. Az érintett körzetben 680 választót regisztráltak, akik emiatt nem tudnak élni választójogukkal - tette hozzá.

Elmondta, hogy a péntek éjféltől elkezdődött és urnazárásig tartó kampánycsend alatt már vasárnap reggelig több bombariadó volt, ezért országszerte több mint 150 tűzszerészcsoportot állított készenlétbe a rendőrség.

Vasárnap reggel az egyik odesszai televízió épületét kutatták át bombariadó miatt a rendőrök, de nem találtak robbanószerkezetet.