Szijjártó Péter: Sikeres és folytatódik a felvidéki gazdaságélénkítő program

Parlamenti Szalon, Szijjártó Péter
Vágólapra másolva!
Kifejezetten sikeres, és folytatódik a magyar kormány gazdaságélénkítő programja a Felvidéken és a többi szomszédos országban is - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Pozsonyban, miután találkozott a Magyar Közösség Pártjának (MKP) vezetőivel.
Vágólapra másolva!

A magyar diplomácia vezetője Menyhárt József MKP-elnökkel közösen tartott sajtótájékoztatóján elmondta:

Szijjártó Péter Forrás: Origo

Kifejtette: a Felvidéken már kiírták a pályázatokat, azok nagy értékű mezőgazdasági termelőket integrálni tudó beruházásokra vonatkoznak.

Hozzátette: 49 pályázat már be is érkezett, ezek igénye valamivel meghaladja a keretösszeget, s elbírálásuk május végéig megtörténik.

A miniszter elmondta:

az MKP vezetőivel egyeztettek a magyarellenes himnusztörvényről és a felvidéki magyar párt által ez ügyben indított petícióról is.

Ezzel összefüggésben leszögezte: Magyarország továbbra is abban érdekelt, hogy Szlovákiával kölcsönös tiszteleten alapuló kapcsolatot tartson fenn.

Ugyanakkor rámutatott: ahogyan más a felvidéki magyarságot érintő kérdésekben is folyamatos konzultációt folytatnak az MKP-val, úgy ebben a kérdésben is így volt ez.

- emelte ki Szijjártó Péter.

Magyarország büszke az ott élő nemzeti közösségekre, és arra, hogy szabadon használhatják nemzetiségi szimbólumaikat, ugyanakkor bíznak benne, hogy a himnusztörvény módosítása után hasonló helyzet áll majd elő Szlovákiában is - mondta el a külügyminiszter, majd kihangsúlyozta:

a két ország között a kölcsönös sikerekre alapozva haladnak a megoldások irányába, s bár vannak még megoldatlan kérdések, de tagadhatatlan az előrelépés.

Menyhárt József a sajtótájékoztatón emlékezetett a felvidéki magyar párt által az üggyel kapcsolatban a napokban indított petícióra, amelyhez a magyar külügyminiszter sok sikert kívánt.

A petíciónak az a célja, hogy a nemzeti kisebbségek jelképeinek szabad használata kapjon teljes körű törvényi szabadságot Szlovákiában,

s ennek módjáról az MKP egyeztetést kezdhessen a szlovák kormány ez ügyben érintett szaktárcáival.

"Azt szeretnénk, hogy a törvény úgy változzon meg, hogy az ne a módosítás előtti helyzetet hozza vissza, hanem előre tudjunk lépni" - mondta kezdeményezésükről Menyhárt József.