29 halottja van a madeirai buszbalesetnek, mind németek

Madeira, 2019. április 18.
Mentőalakulatok tagjai a buszbaleset helyszínén a Portugáliához tartozó Madeira szigetén, Canicóban 2019. április 17-én. A buszbalesetben huszonkilencen életüket vesztették, mindannyian német állampolgárok.
MTI/AP/Rui Silva
Madeira, 2019. április 18. Mentőalakulatok tagjai a buszbaleset helyszínén a Portugáliához tartozó Madeira szigetén, Canicóban 2019. április 17-én. A buszbalesetben huszonkilencen életüket vesztették, mindannyian német állampolgárok. MTI/AP/Rui Silva
Vágólapra másolva!
A madeirai buszbaleset mindegyik halálos áldozata német állampolgár volt – jelentette be szerda este a portugál köztársasági elnök, a hatóságok pedig közölték, hogy a kórházban időközben életét vesztette egy német nő, így 29-re emelkedett a halottak száma.
Vágólapra másolva!

Marcelo Rebelo de Sousa a mentési munkálatok addigi eredményei alapján korábban azt mondta, 11 férfi és 17 nő vesztett életét a Portugáliához tartozó szigeten történt buszbalesetben.

Az államfő jelezte, hogy haladéktalanul a tragédia helyszínére utazik.

A busz átfordult, mielőtt az oldalán megállt volna Forrás: AFP/Rui Silva

Előzőleg még arról szóltak a hírek, hogy a halottak többsége volt német állampolgár, a vizsgálatok során azonban hamar kiderült, hogy mindegyikük az volt.

António Costa portugál miniszterelnök Twitter-bejegyzésében még az este folyamán részvétét fejezte ki Angela Merkel német kancellárnak.

– írta a kancellár szóvivője Twitter-üzenetében. „Mélységes fájdalmat érzünk mindazok miatt, akik életüket vesztették a buszbalesetben” – tette hozzá Steffen Seibert.

A német külügyminisztérium közvetlen kapcsolatba lépett a madeirai hatóságokkal.

Seibert közölte, hogy külön közvetlen telefonvonalat létesített a hozzátartozókért aggódó családtagok számára.

A sofőr elvesztette uralmát a busz felett Forrás: AFP/Stringer

Fiatal volt a busz

A baleset helyi idő szerint fél hétkor történt. Hírügynökségi értesülések szerint a buszon ötvenheten utaztak. A sofőr Canico településen

egy kanyarban elvesztette uralmát a jármű felett, amely letért az útról, és egy domboldali lejtőn lezuhant.

A balesetnek korábban huszonnyolc sebesültje volt, köztük a portugál sofőr és az ugyancsak portugál idegenvezető. Az újabb jelentések szerint az intenzív osztályon belehalt sérüléseibe az egyik német nő, így

a halálos áldozatok száma 29-re emelkedett.

A Funchalban lévő kórházban így most 27 sebesült van, ketten az intenzív osztályon, 23-at még megfigyelés alatt tartanak, ketten pedig hamarosan távozhatnak.

A helyi hatóságok szerint az autóbusz „viszonylag új” volt, mindössze öt éve volt forgalomban, és egyetlen előző műszaki vizsgálat sem mutatott ki hibát a járműben.

Túlélők vallomásai

A balesetet túlélő turisták szerint a szerencsétlenséget nagy valószínűséggel fékhiba okozhatta.

- számolt be tapasztalatairól egy sérült férfi, akit az Observador című hírportál idézett.

A busz egy falnak csapódott, rögtön azt gondoltuk, hogy a sofőr elvesztette az irányítást, majd egyre gyorsabbá vált, végül pedig felborult - tette hozzá a baleset túlélője, aki eltörte az egyik bordáját, míg felesége a nyakán sérült meg könnyebben.

A nő arról számolt be, hogy egy a Madeirára vezető repülőúton kapott tanács mentette meg az életét.

A repülőn elmagyarázták nekünk, mit kell tenni (ilyen helyzetben). Összehúztuk magunkat mint a csecsemők. Ez volt a szerencsénk

- mondta.

A Quinta Splendida hotel a baleset helyszínétől alig 250 méterre található.

Madeirára utazik a tragédia miatt a német külügyminiszter

Heiko Maas német külügyminiszter csütörtök délután Madeirára utazik.

Maas tájékoztatása szerint

A miniszter szeretne személyesen találkozni a katasztrófa érintettjeivel és köszönetet mondani a portugál mentőalakulatoknak.

A buszbaleset áldozatainak emlékére a madeirai regionális kormány csütörtöktől szombatig háromnapos gyászt rendelt el.

A gyász idején félárbócra engedik a nemzeti lobogókat az állami intézmények épületein.