Kormányt alakíthat Benjámin Netanjahu

NETANJAHU, Benjámin
Jeruzsálem, 2019. április 9. Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök, a Likud párt vezetője szavaz az előrehozott izraeli parlamenti választásokon Jeruzsálemben 2019. április 9-én. MTI/AP/Ariel Schalit
Vágólapra másolva!
Reuven Rivlin államfő szerda este Benjámin Netanjahut bízta meg Izrael új kormányának megalakításával az április 9-i választáson parlamentbe jutott pártok többségi javaslata alapján.
Vágólapra másolva!

Kormányalakítási megbízást kapott Benjámin Netanjahu.

A megbízást Reuven Rivlin államfő szerda este adta át.

Benjámin Netanjahu közölte, hogy

Emlékeztetett az eddigi kormányzása során elért eredményekre, és ezek folytatását ígérte.

Az államfő a múlt kedden megtartott választások után pár nappal, az eredmények csütörtök éjszakai kihirdetése után, már hétfőn megkezdte a megbeszéléseket a kneszetbe bejutó, vagyis a 3,25 százalékos küszöböt elérő pártok képviselőivel. A nyilvánosság előtt felkérte őket javaslattételre a következő kormányfő személyéről.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök Forrás: MTI/AP/Ariel Schalit

Az izraeli jog alapján a pártok frakcióinak képviselői külön-külön javaslatot tettek az államfőnek az új miniszterelnök személyére.

A százhúszból hatvanöt képviselő, illetve az őket tömörítő pártok Benjámin Netanjahut,

a jobboldali Likud párt vezetőjét javasolták miniszterelnöknek, és Rivlin ezek alapján őt kérte fel az új kormány megalakítására, mert neki van a legnagyobb esélye a stabil kabinet megteremtésére.

Ez lesz Netanjahu ötödik kormánya.

A kormányalakításra a törvények szerint a miniszterelnök-jelölt 28 napot kap az elnöktől, de ezt Rivlin két héttel meghosszabbíthatja, vagyis legfeljebb negyvenkét napon belül be kell jelentenie a sikeres kormányalakítást.

Izrael új, huszonegyedik törvényhozásának tagjai április 30-án fognak fölesküdni. A Walla nevű internetes híroldal értesülései szerint a Likud már csütörtökön megkezdi a koalíciós egyezmények megszövegezését a vallásos és a jobboldali pártokkal.