Ecuadori elnök: Assange kémkedett a londoni nagykövetségen

2019.04.15. 10:44

Lenin Moreno ecuadori elnök szerint Julian Assange kémkedésre használta fel a nagykövetségi tartózkodást, ezért döntöttek a kiadatása mellett - közölte a BBC.

Mint ahogy azt az Origo is megírta, az ecuadori kormány a múlt héten visszavonta az Assange-nak korábban megadott menedékjogot. A WikiLeaks alapítóját - aki a brit főváros ecuadori nagykövetségén tartózkodott - a brit rendőrség letartóztatta. 

Újságírók Ecuador londoni nagykövetségénél, ahol Julian Assange hét évig élt. A Scotland Yard április 11-én őrizetbe vette Assange-t, miután az ecuadori kormány visszavonta a korábban megadott menedékjogotForrás: MTI/EPA/Andy Rain

Lenin Moreno, Ecuador elnöke azt nyilatkozta, a döntés előtt egyetlen ország sem tartotta nyomás alatt őket, Assange-ot azért adták ki, mert a férfi a nagykövetségi tartózkodását kémkedésre használta fel, ezt pedig nem engedhette meg. 

Vitatta a döntést Assange ügyvédje, szerinte Ecuadornak azt kellene igazolnia, mi volt az a cselekedet, ami a brit rendőrségnek lehetővé tette, hogy belépjenek az ecuadori nagykövetségre.

Az eredetileg ausztrál állampolgárságú Assange 2017. december 12-én kapta meg az ecuadori állampolgárságot, hét évig élt a brit ecuadori nagykövetségen. Miután őrizetbe vették, bíróság elé állították "titkos amerikai iratok kiszivárogtatása miatt".