Folytatódnak az Idai ciklon miatti mentési munkálatok Afrika déli részein

2019.03.25. 20:54

Hétfőn is folytatódtak a mentési munkálatok Malawiban, Zimbabwében és Mozambikban az Idai ciklon okozta pusztítások nyomán. A három délkelet-afrikai országban az ítéletidőnek, illetve az árvizeknek eddig több mint 700 halálos áldozata volt, és mintegy 600 ezer embernek kellett elhagynia lakhelyét az időjárási viszontagságok miatt.

Legalább 3 millió embert érintett az Idai ciklon, mely súlyos árvizeket okozott és számos lakóházat is megrongált - közölte az ENSZ Humanitárius Ügyeket Koordináló Hivatala (OCHA) a dpa német hírügynökséggel.

Az Idai ciklon pusztítása Buzi városában, Mozambik középső részén,  2019. március 20.Forrás: AFP/Adrien Barbier

A ciklon által sújtott térségben tevékenykedő segélyszervezetek közlése szerint az elmúlt tíz napban a legnagyobb kihívást a tiszta ivóvízhez való hozzáférés jelentette, mivel Délkelet-Afrikában a ciklon által érintett területek egy része még mindig víz alatt van.

"Az áradások visszahúzódásával több százezer embernek továbbra sem áll rendelkezésére ivóvíz, menedék és egészségügyi ellátás. Most látjuk igazán a katasztrófa valódi következményeit" - közölte a Vöröskereszt és Vörös Félhold Társaságok Nemzetközi Szövetségének (IFCR) főtitkára, Elhadj As Sy.

A Welthungerhilfe nevű német segélyszervezet a katasztrófa érintette térségben klórtablettát, szappant és egyéb higiéniai termékeket oszt, valamint kutakat hoz rendbe, hogy így segítsenek a kolera és a malária kitörésének megelőzésében.

A szervezet főtitkára, Mathias Mogge elmondta: a következő napokban újabb heves esőzések várhatók, főleg Mozambikban és Malawiban; sok terület még mindig el van vágva a világtól, így nem lehet megbecsülni a pusztítás teljes mértékét.

A World Vision nevű nemzetközi segélyszervezet hozzátette, hogy a ciklon okozta ítéletidő több mint egymillió gyereket érintett: vannak, akik szüleiket elvesztették, másokat elválasztottak szüleiktől. A World Vision ausztráliai vezetője kifejtette: amennyiben a szervezetek nem cselekednek gyorsan, a katasztrófát túlélő, sérülékeny helyzetben lévő gyerekek szexuális erőszak és emberkereskedelem áldozataivá válhatnak, valamint esetükben fennállhat a korai házasság veszélye is.

Az Idai ciklon, amely az egyik legsúlyosabb vihar lehetett, amely valaha lecsapott a déli féltekére, március 14-én érte el Mozambik középső részét, majd Zimbabwe és Malawi felé haladt tovább, ott is nagy pusztítást végezve.

A vihar okozta esőzések hatalmas áradásokat és földcsuszamlásokat okoztak.Hétfőn az ENSZ sürgősségi segélyfelhívást tett közzé, a nemzetközi közösséget a következő három hónap során 282 millió dollár összegyűjtésére kérte fel, hogy az összegyűlt adományokból segíthessék Mozambikban a ciklon okozta károk helyreállítását.

Mark Lowcock, az ENSZ humanitárius ügyeket koordináló hivatalának (OCHA) vezetője hétfőn közölte, hogy a pénzt ivóvíz, közegészségügyi ellátás és oktatás biztosítására, valamint lakhelyek helyreállítására fogják fordítani.Hozzátette, hogy hamarosan közzéteszik a Zimbabwe, illetve Malawi javára szóló segélyfelhívásokat is.

Lowcock elmondta, hogy elkezdtek érkezni a felajánlások a ciklon mozambiki áldozatainak megsegítésére, az Egyesült Királyság például 22 millió fontot ajánlott fel.

Az Idai ciklon okozta ítéletidő legsúlyosabban Mozambikot érintette. Jelenlegi információk szerint Mozambikban 446, Zimbabwében 259, Malawiban pedig 56 halálos áldozata volt az ítéletidőnek.

Az ENSZ becslései szerint a halálos áldozatok száma várhatóan még növekedni fog.