Folytatódnak az Idai ciklon miatti mentési munkálatok Afrika déli részein

weather TOPSHOTS Horizontal
People walk on the flooded street of Buzi, central Mozambique, on March 20, 2019 after the passage of the cyclone Idai. - International aid agencies raced on March 20 to rescue survivors and meet spiralling humanitarian needs in three impoverished countries battered by one of the worst storms to hit southern Africa in decades. Five days after tropical cyclone Idai cut a swathe through Mozambique, Zimbabwe and Malawi, the confirmed death toll stood at more than 300 and hundreds of thousands of lives were at risk, officials said. (Photo by ADRIEN BARBIER / AFP)
Vágólapra másolva!
Hétfőn is folytatódtak a mentési munkálatok Malawiban, Zimbabwében és Mozambikban az Idai ciklon okozta pusztítások nyomán. A három délkelet-afrikai országban az ítéletidőnek, illetve az árvizeknek eddig több mint 700 halálos áldozata volt, és mintegy 600 ezer embernek kellett elhagynia lakhelyét az időjárási viszontagságok miatt.
Vágólapra másolva!

Legalább 3 millió embert érintett az Idai ciklon, mely súlyos árvizeket okozott és számos lakóházat is megrongált - közölte az ENSZ Humanitárius Ügyeket Koordináló Hivatala (OCHA) a dpa német hírügynökséggel.

Az Idai ciklon pusztítása Buzi városában, Mozambik középső részén, 2019. március 20. Forrás: AFP/Adrien Barbier

A ciklon által sújtott térségben tevékenykedő segélyszervezetek közlése szerint

az elmúlt tíz napban a legnagyobb kihívást a tiszta ivóvízhez való hozzáférés jelentette,

mivel Délkelet-Afrikában a ciklon által érintett területek egy része még mindig víz alatt van.

"Az áradások visszahúzódásával több százezer embernek továbbra sem áll rendelkezésére ivóvíz, menedék és egészségügyi ellátás. Most látjuk igazán a katasztrófa valódi következményeit" - közölte a Vöröskereszt és Vörös Félhold Társaságok Nemzetközi Szövetségének (IFCR) főtitkára, Elhadj As Sy.

A Welthungerhilfe nevű német segélyszervezet a katasztrófa érintette térségben klórtablettát, szappant és egyéb higiéniai termékeket oszt, valamint kutakat hoz rendbe,

hogy így segítsenek a kolera és a malária kitörésének megelőzésében.

A szervezet főtitkára, Mathias Mogge elmondta: a következő napokban újabb heves esőzések várhatók, főleg Mozambikban és Malawiban; sok terület még mindig el van vágva a világtól, így nem lehet megbecsülni a pusztítás teljes mértékét.

A World Vision nevű nemzetközi segélyszervezet hozzátette, hogy

A World Vision ausztráliai vezetője kifejtette: amennyiben a szervezetek nem cselekednek gyorsan, a katasztrófát túlélő, sérülékeny helyzetben lévő gyerekek szexuális erőszak és emberkereskedelem áldozataivá válhatnak, valamint esetükben fennállhat a korai házasság veszélye is.

Az Idai ciklon, amely az egyik legsúlyosabb vihar lehetett, amely valaha lecsapott a déli féltekére, március 14-én érte el Mozambik középső részét, majd Zimbabwe és Malawi felé haladt tovább, ott is nagy pusztítást végezve.

A vihar okozta esőzések hatalmas áradásokat és földcsuszamlásokat okoztak.

Hétfőn az ENSZ sürgősségi segélyfelhívást tett közzé, a nemzetközi közösséget a következő három hónap során 282 millió dollár összegyűjtésére kérte fel, hogy az összegyűlt adományokból segíthessék Mozambikban a ciklon okozta károk helyreállítását.

Mark Lowcock, az ENSZ humanitárius ügyeket koordináló hivatalának (OCHA) vezetője hétfőn közölte, hogy

Hozzátette, hogy hamarosan közzéteszik a Zimbabwe, illetve Malawi javára szóló segélyfelhívásokat is.

Lowcock elmondta, hogy elkezdtek érkezni a felajánlások a ciklon mozambiki áldozatainak megsegítésére, az Egyesült Királyság például 22 millió fontot ajánlott fel.

Az Idai ciklon okozta ítéletidő legsúlyosabban Mozambikot érintette.

Jelenlegi információk szerint Mozambikban 446, Zimbabwében 259, Malawiban pedig 56 halálos áldozata volt az ítéletidőnek.

Az ENSZ becslései szerint a halálos áldozatok száma várhatóan még növekedni fog.