Douglas Murray: Súlyos tragédia lehet az ENSZ migrációs paktumából

Douglas Murray
Vágólapra másolva!
A Brüsszellel szemben kritikus, migrációellenes erők jól fognak szerepelni a közelgő EP-választáson – mindezt Douglas Murray mondta az Origónak az Mathias Corvinus Collegium által szervezett Budapest Summit on Migration - The Biggest Challenge of Our Time? - konferencián. A brit migrációkutató, író helyes döntésnek nevezte, hogy Magyarország elutasította az ENSZ migrációs paktumát.
Vágólapra másolva!

Miért ábrázolta Európa jövőjét ennyire sötéten? Mi volt ennek az oka?

Ennek roppant egyszerű oka van, mert valóban meglehetősen borúsan látom Európa jövőjét. Mielőtt megírtam a könyvemet, rengeteg európai országban jártam, és az ott tapasztaltak alapján véltem úgy, hogy nincsen könnyű helyzetben a kontinens. Minden egyes helyszínen újabb és újabb meglehetősen súlyos kérdések merültek fel.

Egyik legfőbb célom, hogy minden társadalom nézzen szembe és őszinte válaszokat adjon többek között a migrációs válság által felmerült problémákra.

Douglas Murray: Nincsen könnyű helyzetben az európai kontinens Fotó: Mudra László - Origo

Hogy lehet ebből a helyzetből kijönni?

Az egyik megoldás, hogy a felmerült kérdéseket nagyon óvatosan és körültekintően oldjuk meg, és nem nyúlunk radikális megoldásokhoz. A másik kiút, hogy Európa lelassítja a kontinens felé irányuló népességmozgásokat, és keményen nekiáll annak, hogy integrálja a már itt lévő embereket a meglévő kulturális környezetbe. Mindez elsőre nagyon egyszerűnek tűnik.

Mindezek ellenére túl nagy sikerekről nem lehet beszélni, ha a bevándorlók integrálásáról van szó?

Nem lehet általánosítani azt, hogy az integráció sikeres vagy sikertelen, mivel mindez országonként változó. Nagyon fontos, hogy széles körű vita induljon meg arról, hogy az egyik országban miért sikeres az integráció, míg máshol miért nem. Erről csak őszintén, politikai korrekt beszéd nélkül lehet csak vitázni.

Önállóan kell megoldani a kialakult helyzetet Európának, mivel ebben nem számíthat segítségre.

„Nagyon fontos, hogy széles körű vita induljon meg arról, hogy az egyik országban miért sikeres az integráció, míg máshol miért nem” Fotó: Mudra László - Origo

De egy ilyen helyzetben meddig lehet folytatni az európai nyitott kapuk politikáját?

Pontosan ez a problémakör egyáltalán nem olyan bonyolult, mint azt hinnénk. Matteo Salvini vezetésével Olaszország képes volt azt mondani, hogy többet nem köthetnek ki a hajók. Persze ezért elítélték Olaszországot, azonban az egész képmutató magatartás azzal teljesedett be, hogy míg Macron Rómát bírálta azért, hogy nem fogad be migránshajókat, addig ő maga sem engedte kikötni őket. Az egész helyzet fonákságára jól rámutatott a 2015-ös migrációs válság, amikor Európának közösen kellett volna megvédenie a határokat, de a frontországokat, köztük Görögországot és Olaszországot magára hagyta. Csak akkor lehet sikeres a kontinens, ha olyan közös megoldásokat sikerül találni, amelyek minden érdekelt fél számára elfogadhatóak.

Mit vár a közelgő európai parlamenti választástól?

Nagyon nem szeretek jósolni, főleg azért, mert elég megnézni Nagy-Britanniát, azt az országot, ahonnan származom, ahol mostanra egy teljesen őrült politikai játszma zajlik, aminek minden egyes elemét korábban nem lehetett volna elképzelni.

Egyvalami azonban biztos, hogy az EU egyelőre nem képes alkalmazkodni a megváltozott világ új kihívásaihoz.

Douglas Murray: Egy ostoba politikai lépés volt az ENSZ migrációs paktuma Fotó: Mudra László - Origo

Az ENSZ migrációs paktuma megoldhatja a világ migrációs problémáit?

Magyarországnak, Ausztráliának, az Egyesült Államoknak és azon országoknak, akik elutasították a paktumot, igazuk volt. A paktum nagyon távol van attól, hogy pontosan meghatározza a legális és az illegális migráció közötti különbséget. Mindez pedig egy nagyon ostoba politikai lépés volt, mivel így teljesen összemosódnak a dolgok. Érthető, hogy a világon az emberek egy jelentős része jobban szeretne élni, de erre nem lehet megoldás, hogy egyszerűen meghívják őket a fejlett országokba, mivel abból tragédia lesz.