A Trump-Kim csúcstalálkozó fordulópont lesz a Koreai-félsziget békéje szempontjából

2019.02.11. 10:52

Donald Trump amerikai elnök és Kim Dzsongun észak-koreai vezető következő, második csúcstalálkozója fordulópont lesz a Koreai-félsziget atommentesítése és békéje szempontjából - mondta Mun Dzsein dél-koreai elnök.

"A csúcstalálkozó fordulópont lesz, ami pontosan rögzített és kézzelfogható szintre emeli a már megállapított alapelveket, köztük a Koreai-félsziget atommentesítését, az új amerikai-észak-koreai kapcsolatokat és a békefolyamatot - hangsúlyozta Mun.

A február 27-28-án a vietnami fővárosban, Hanoiban megrendezendő diplomáciai esemény egyben lehetőség lesz a két Korea kapcsolatának szorosabbra fűzésére - vélekedett.

Donald Trump és Kim Dzsongun február 27-28-án Hanoiban találkoznak.Forrás: AFP/Saul Loeb

A két Korea vezetői tavaly áprilisban, májusban és szeptemberben is tárgyaltak egymással.
Kim és Trump tavaly júniusban Szingapúrban találkozott először, ahol egy sor vitás kérdésben - köztük a Koreai-félsziget atommentesítésében - született megegyezés közöttük. Mindazonáltal az atommentesítés ügyében nem történt konkrét előrelépés, mert Észak-Korea úgy vélekedett, hogy az Egyesült Államok egyoldalú követeléseket támasztott, és nem válaszolt a feszültség elsimítását célzó észak-koreai gesztusokra.

Mun megjegyezte, hogy továbbra is sokan kételkednek az atommentesítés sikerében.
"Nincsenek kevesen azok, akik az összeütközés és a konfliktus korszakának folytatódását kívánják. De Dél-Korea, Észak-Korea és az Egyesült Államok vezetői azért járják megingathatatlanul a béke útját, mert mélyen hiszik, hogy a történelmünknek ebbe az irányba kell haladnia - fűzte hozzá.