A brexit miatt feléledtek a skót függetlenségi törekvések

STURGEON, Nicola beszél Közéleti személyiség foglalkozása miniszterelnök politikus politikusnő SZELLEMI TEVÉKENYSÉG SZEMÉLY
London, 2016. június 10. Nicola Sturgeon skót miniszterelnök Boris Johnson volt londoni főpolgármesterrel vitázik a brit EU-tagságról június 23-ra kiírt népszavazással kapcsolatos kérdésekről az ITV brit kereskedelmi televízió műsorában, Londonban 2016. június 9-én. (MTI/EPA/ITV/REX/Shutterstock Matt Frost)
Vágólapra másolva!
Nicola Sturgeon skót miniszterelnök Brüsszelben tartott sajtótájékoztatót, és tárgyalt Michel Barnier uniós Brexit-ügyi főtárgyalóval, a délután pedig Jean-Claude Junckerrel, az Európai Bizottság elnökével találkozik.
Vágólapra másolva!

Nicola Sturgeon skót miniszterelnök Brüsszelben kedden azt mondta, hogy mivel Skócia és az Egyesült Királyság egyre inkább különböző politikai utakon halad,

Skóciának képesnek kell lennie a függetlenségre és saját jövőjének alakítására.

A skót miniszterelnök hangsúlyozta, Nagy-Britannia uniós tagságának megszűnése és a vezetői tisztségért folytatott brit kormányzati versengés horror show-ja mind azt mutatják,

Nicola Sturgeon skót miniszterelnök Forrás: MTI/EPA//ITV/REX/Shutterstock/Matt Frost

- fogalmazott.

Sturgeon egynapos brüsszeli látogatásán megbeszélést folytatott Michel Barnier uniós Brexit-ügyi főtárgyalóval, a délután pedig Jean-Claude Junckerrel, az Európai Bizottság elnökével találkozik.

A skót kormány május végén terjesztette be az edinburghi parlamentben azt a törvénycsomagot,

amelynek célja az újabb skóciai függetlenségi népszavazás kiírásának jogszabályi előkészítése.

Nicola Sturgeon a 2016-os EU-tagsági népszavazás óta többször is kilátásba helyezte, hogy Skóciában újabb népszavazást tartanak a függetlenségről, mert Skócia nem engedheti meg, hogy egyértelműen kinyilvánított bennmaradási szándéka ellenére kirángassák az Európai Unióból.

Legutóbb áprilisban közölte, hogy még a következő skóciai parlamenti választások előtt, vagyis 2021-ig

ismét népszavazást kell tartani a skót függetlenségről, ha Skóciát akarata ellenére kiléptetik az Európai Unióból.

A skót függetlenségről 2014 szeptemberében már tartottak egy népszavazást, de akkor az elszakadást ellenzők győztek 55 százalékos többséggel.

London már jelezte, nem fogja jóváhagyni az újabb skót függetlenségi népszavazást.