Dánia kerítést épít a dán-német határra

Dánia, bevándorlók, migránsok
Migrants, mainly from Syria, wait to board a train to Sweden at the train station in Padborg, Denmark on September 10, 2015. AFP PHOTO / SCANPIX DENMARK / CLAUS FISKER +++ DENMARK OUT +++ (Photo by CLAUS FISKER / SCANPIX DENMARK / AFP)
Vágólapra másolva!
Dánia is kerítést épít a dán-német határra, elvileg azért, hogy az afrikai sertéspestis bejutását megakadályozza az országukba, azonban sokan, különösen a konzervatív migrációs politika hívei közül azt vallják, hogy a kerítés egyúttal a nemkívánatos menedékkérőket is hivatott feltartóztatni. Az intézkedés beleillene a képbe, hiszen Dánia az utóbbi időben számos bevándorlásellenes döntést hozott.
Vágólapra másolva!

A Magyar Idők cikke beszámol arról, hogy Koppenhága nemrég kerítésépítésbe kezdett a déli határán, annak érdekében, hogy megakadályozza az afrikai sertéspestis bejutását Németországból.

Migránsok Dániában Forrás: AFP/Claus Fisker

Ez a dánok részéről érthető lépés, mivel az északi ország sertésnagyhatalom: 28 millió disznót tenyészt évente, azaz száz lakosra 215 sertés jut. A dánok ennek jelentős részét exportálják, amely hatalmas, évente kétmilliárd dolláros bevételt hoz az országnak.

Azonban nem csak a húsipar megvédése lehet a célja a dánoknak, hiszen a kerítés híre politikai vitát is generált.

A sajtóhírek szerint a Lars Lokke Rasmussen miniszterelnök jobbközép kisebbségi kormányát kívülről támogató, bevándorlásellenes Dán Néppárt és szavazóik

elsőként üdvözölték a munkálatokat, és kifejtették, hogy a vaddisznókon túl a későbbiekben a Dániába igyekvő bevándorlókat is elrettentheti a kerítés.

A fentebb már említett Dán Néppárt korábban felvetette már a magyar-szerb határszakaszon megépített kerítéshez hasonló határzár létesítését.

Bár a most megépült kerítés nem tudja visszatartani a bevándorlókat, mivel csak másfél méter magas, de a nemzetközi sajtó is úgy véli, hogy ennek szimbólikus jelentősége van. Ami beleillik a képbe, hiszen Dánia az utóbbi időben egyre szigorúbb bevándorlási politikát folytat.

Nemrég bejelentették, hogy 2021-től a Lindholm nevű lakatlan szigetre költöztetnék az elutasított, vagy nem kitoloncolható migránsokat.

Azt is felidézi a cikk, hogy a dán kormány tudatosan egy dollárt sem költ nyelvi kurzusokra, vagy integrációs tevékenységre, ezzel is jelezve,

hogy a migránsok nem kívánatosak Dániában.

A bevándorlás lesz a központi témája az idén nyáron esedékes dániai választásoknak is. Az utóbbi időben a bevándorlásellenes Dán Néppárttal együttműködő szociáldemokraták a legnépszerűbbek, akik a választási győzelem érdekében a migrációellenes útra léptek.