Nyomoznak Macron bukott biztosjelöltjének korrupciógyanús ügyében

Emmanuel Macron, Sylvie Goulard
Vágólapra másolva!
Emmanuel Macron francia államfő volt bizalmasa, az EU-biztosjelölti meghallgatáson elbukott Sylvie Goulard ellen vizsgálat indult hűtlen kezelés, fiktív foglalkoztatásra kifizetett közpénzek elsikkasztása miatt – írja a V4NA nemzetközi hírügynökség.
Vágólapra másolva!

Nehéz idők járnak Emmanuel Macron volt miniszterére, Sylvie Goulard-ra.

Ahogy arról az Origo is beszámolt, a kínos széria még 2017-ben kezdődött, amikor kénytelen volt lemondani alig egy hónappal a kinevezése után a védelmi miniszteri posztról, mert azzal vádolták, hogy

részt vett a MoDem centrista, eurofil politikai párt képviselői asszisztenseinek fiktív foglalkoztatásában, és ezáltal közpénzek elsikkasztásában.

Sylvie Goulard Forrás: MTI/EPA/Olivier Hoslet

A 2009 és 2017 között Strasbourgban

EP-képviselőként dolgozó politikusnő ellen két eljárás is folyik egyszerre,

az egyiket a francia igazságszolgáltatás, a másikat az Európai Csalás Elleni Hivatal (Olaf) vezeti.

Sylvie Goulard botrányába azonban úgy tűnik, több francia politikus is belebukik.

Szeptember 10-én az Hauts-de-Seine megyében lévő Nanterre-ben kihallgatták Goulard-t a korrupció, valamint a pénzügyi és adóügyi bűncselekmények elleni küzdelemért felelős központi hivatal (OCLCIFF) nyomozói, majd másnap a MoDem elnökének, François Bayrou-nak a kihallgatására került sor, majd a volt Európa-ügyi miniszteren, Marielle de Sarnez-n volt a sor.

François Bayrou-t december 6-ra újra beidézték.

A MoDem volt pénztárnokát, Alexandre Nardellát november 15-én hallgatták ki a közpénzek elsikkasztása miatt, csakúgy, mint a volt igazságügyi minisztert, Michel Mercier-t.

Ezzel azonban még mindig nincs vége a sorozatnak,

az elkövetkező hetekben ugyanis összesen 15 embert, köztük európai parlamenti képviselőket és párttisztviselőket hallgatnak majd ki a nyomozók az üggyel kapcsolatban.