Bosszút akar állni az Iszlám Állam a vezetőjük likvidálásáért

Abu Bakr al-Bagdadi
2017. június 16. Az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet által közreadott dátummegjelölés nélküli videofelvételről készített kép Ibrahim Abu-Bakr al-Bagdadiról, a szervezet állítólagos vezetőjéről egy ismeretlen helyszínen. Az orosz védelmi tárca 2017. június 16-i közleménye szerint az orosz légierő csapásával május végén a szíriai Rakka déli elővárosában megölték al-Bagdadit. Az értesülést több csatornán keresztül is ellenőrzik. (MTI/EPA/Iszlám Állam)
Vágólapra másolva!
A Német Külügyi és Biztonságpolitikai Intézet (German Institute for International and Security Affairs) Stiftung Wissenschaft und Politik (SWP) nevű részlegének az egyik Közel-Kelet szakértője, Guido Steinberg interjút adott a Deutsche Welle-nek. Az interjú témája az Iszlám Állam vezetője, Abu Bakr al-Bagdadi amerikaiak általi likvidálásának a lehetséges következményei voltak. A szakértő szerint a terrorszervezetben vezetői válság alakulhat ki, a dzsihadisták pedig bosszút forralhatnak al-Bagdadi meggyilkolása miatt, amely elsődleges célpontjai a Közel-Keleten élő kurdok lehetnek, de Európában is hajthatnak végre merényleteket az Iszlám Állam szimpatizánsai.
Vágólapra másolva!

Ahogy arról a globális média híradásai alapján az Origo is beszámolt, Donald Trump, az Egyesült Államok elnöke vasárnap bejelentette, hogy az amerikai katonák sikeres akciót hajtottak végre Abu Bakr al-Bagdadi búvóhelye ellen,

az Iszlám Állam vezetője menekülés közben pedig három gyerekével együtt felrobbantotta magát.

Abu Bakr al-Bagdadi Forrás: MTI/EPA/Iszlám Állam

Trump megerősítette, hogy a kurdok információátadással segítették al-Bagdadi búvóhelyének a pontos meghatározását.

Az Iszlám Állam vezetőjének a likvidálásával kapcsolatban nyilatkozott a berlini székhelyű Stiftung Wissenschaft und Politik (SWP) egyik Közel-Kelet szakértője, Guido Steinberg, a német külföldi közszolgálati hírcsatornának, a Deutsche Welle-nek.

Steinberg elmondta, hogy

Amikor ő 2010-ben átvette az ISIS irányítását, akkor kevesebb mint 1000 harcosa volt a csoportosulásnak, ebből

négy év alatt al-Bagdadi egy államot formált, amely kiterjedt Szíria és Irak nagy részére.

Később a szervezet – minden túlzás nélkül – globális jellegűvé fejlődött, a dzsihadisták megvetették a lábukat Nyugat-Európától Nigérián át Afganisztánig.

A Közel-Kelet szakértő szerint

A terrorszervezet vezetője ugyanis nemcsak ideológiai értemben volt brutálisan fanatikus, hanem nagyon jó szervezői képességekkel, és kiváló kapcsolatrendszerrel rendelkezett, a munkabírása pedig óriási volt.

Guido Steinberg véleménye alapján, al-Bagdadi halála miatt ugyan meg fog gyengülni az Iszlám Állam, de

szó sincs róla, hogy megszűnne a terrorszervezet, amelynek a túlélése nemcsak Irakban és Szíriában, hanem az elkötelezett szimpatizánsok miatt az egész világon garantált,

magyarán még a globális hálózati jellegét sem veszti el az ISIS.

Az Iszlám Állam harcosai. A kép illusztráció Forrás: Youtube/Wall Street Journal

A német szakértő szerint, sem az Iszlám Állam maradéka elleni jelenlegi hadviselésről, sem a vezetőjük meggyilkolásából nem lehet azt a következtetést levonni, hogy az Egyesült Államok a jövőben aktívabb lesz a közel-keleti térségben, épp ellenkezőleg,

Amerikának ez a saját maga szempontjából teljesen logikus lépése azonban gyengíteni fogja a terrorizmus elleni harcot a Közel-Keleten,

az Európai Uniót pedig arra fogja sarkalni, hogy határozottabban lépjen fel a térségben,

mivel be kell töltenie az Egyesült Államok által hagyott űrt.

– fűzte hozzá Steinberg.

A szakértő nem lát arra reális esélyt, hogy Észak-Szíriát a közeljövőben lehessen stabilizálni.

Szerinte

de facto a szíriai polgárháborút Bassár el-Aszad szír elnök megnyerte,

de azt nem lehet tudni, mennyi időt vesz igénybe, amíg az ország északi része is újból Damaszkusz fennhatósága alá kerül.

Ehhez lesz még egy-két szava a térségben különösen érdekelt Erdogan török elnöknek is, de

az Iszlám Államot sem szabad leírni, mert ez óriási hibának bizonyulna.

Guido Steinberg biztos benne, hogy

A bosszú elsőszámú áldozatai a térségben a kurdok lehetnek, hiszen a terroristavezér elleni mostani rajtaütés kiindulópontja az észak-iraki kurdok lakta nagyváros, Erbil volt.

Az is elképzelhető, hogy az Iszlám Állam harcosai revánsként a világ más részein, így Európában is merényleteket hajthatnak végre al-Bagdadi likvidálása miatt.