Migrációkutató: Az olasz baloldal a migránsok szétosztását akarja

migration immigration politics Horizontal
Migrants sit on an Italian coast guard ship after disembarking from the Ocean Viking ship rescue ship off Italy's southern island of Lampedusa in the Mediterranean Sea on September 14, 2019. - Italy on September 14 agreed to allow rescue ship Ocean Viking to disembark 82 migrants on the southern island of Lampedusa after six days at sea following a European deal to distribute them. (Photo by Alessandro SERRANO / AFP) / Italy OUT
Vágólapra másolva!
Az olaszországi migrációs politika változásával és az új európai kvótajavaslattal foglalkozik a Migrációkutató Intézet legfrissebb elemzése. 
Vágólapra másolva!

A Migrációkutató Intézet legújabb elemzésében az olaszországi migrációs helyzetet vizsgálta, különös tekintettel az egyes kormányok intézkedéseire. Miközben a dél-európai frontország a 2010-es évek közepétől komoly mértékű migrációs nyomással szembesült Afrika irányából, az első szigorító intézkedésekre egészen 2017-2018-ig várni kellett. Bár a tengeri határok hagyományosan nehezebben védhetők, a Matteo Salvini belügyminisztersége idején kibontakozó szigorítások megmutatták, hogy az irreguláris migráció érdemben visszaszorítható még Olaszországban is.

A Liga növekvő népszerűségében kulcsszerepet játszó restriktív bevándorláspolitika hatékonyságát nem csupán az olasz állampolgárok jelentős része, de az európai határok megvédését szorgalmazó politikai erők csoportja is példaértékűnek tekinti.

Olaszországban a baloldali kormány változtatott a migrációs politikáján Forrás: AFP/Alessandro Serrano

A közelmúltban felállt tisztán baloldali koalíció paradigmaváltást hirdetett az olasz migrációs politikában, mely a szigorú határvédelem feladásával és az érkezők szétosztásával kíván úrrá lenni a bevándorlás okozta kihívásokon.

A múltbeli statisztikák és tapasztalatok alapján ez hozzájárulhat az olaszországi érkezésszám jövőbeli növekedéséhez (az NGO-mentőhajók aktivitásának visszaerősödésével és az enyhítés hírének terjedésével az útnak indulást tervezők és az embercsempészek körében).

Bár az áthelyezési kvóták ötlete egyáltalán nem újdonság az olasz belpolitikában (különösen a baloldalon), a belügyi tárca megszerzését követően konkrét diplomáciai lépések is történtek a szétosztási mechanizmus ötletének újbóli felmelegítésével.

Fontos rögzíteni azt is, hogy a (kötelező) szétosztás a nyilvánvaló kudarcok ellenére sem tűnt el az uniós jogalkotási gépezetből és gondolkodásból. Sőt: a szeptemberi máltai belügyi találkozón kiderült, hogy a jelenlegi tanácsi soros elnökséget betöltő Finnország is felsorakozott a menedékkérők relokációját célzó javaslat mögött.

Utóbbi azonban továbbra is megosztja a tagállamokat, így annak erőltetése feleslegesen élezi a szembenállást közöttük, ellehetetlenítve a konstruktív együttműködést és a konszenzusos megoldások megtalálását a dublini rendszer elengedhetetlen jövőbeli reformjában.

A legutóbbi belügyi tanácsi ülésről napvilágot látott első sajtóhírek is megerősítik e megosztottság fennállását, azonban az elosztást támogatók („kvótapártiak") minden bizonnyal kísérletet tesznek majd arra, hogy valamilyen formában döntés szülessen róla még a finn elnökség idején (vagyis 2019. december 31-ig).

Az elemzés teljes szövege elérhető a Migrációkutató Intézet weboldalán.