Benjámin Netanjahu: A hallei lövöldözés az európai antiszemitizmus újabb megnyilvánulása

Halle, 2019. október 9.
Rendőrök lezárnak egy utat a németországi Halle városában, miután lövöldözés történt 2019. október 9-én. A támadás pontos indítékát egyelőre nem tudni, a lövöldözésben legkevesebb két ember életét vesztette.
MTI/AP/Jens Meyer
Halle, 2019. október 9. Rendőrök lezárnak egy utat a németországi Halle városában, miután lövöldözés történt 2019. október 9-én. A támadás pontos indítékát egyelőre nem tudni, a lövöldözésben legkevesebb két ember életét vesztette. MTI/AP/Jens Meyer
Vágólapra másolva!
Az európai antiszemitizmus újabb megnyilvánulásának nevezte a németországi Halle városának zsinagógája ellen történt szerdai támadást Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök.
Vágólapra másolva!

Benjámin Netanjahu hivatalának közleménye kiemelte, hogy a lövöldözés az engesztelés napján történt. A miniszterelnök hangsúlyozta, hogy a jóm-kipúr ünnepe a "legszentebb nap népünknek".

- fűzte hozzá.

Az izraeli kormányfő egyben felszólította a német hatóságokat, hogy a jövőben is határozottan lépjenek fel az antiszemitizmussal szemben.

Rendőrök zárnak le egy utat a németországi Halle városában, miután lövöldözés történt 2019. október 9-én Forrás: MTI/AP/Jens Meyer

Hallében a helyi rendőrség első adatai szerint

ketten meghaltak egy merényletben, amelynek célpontja a zsinagóga és a mellette lévő zsidó temető volt.

A támadó vagy támadók nem tudtak behatolni sem az épületbe, sem a temetőbe. A sikertelen próbálkozás után két embert lelőttek. Az egyikük egy fiatal nő, aki a zsinagóga és a temető térségében az utcán gyalogolt. A másik áldozat néhány száz méterre egy török büfében vásárolt, a támadók kívülről lőttek be az üzlethelységbe.

Több hírportál értesülése szerint biztonsági körökben azt feltételezik, hogy antiszemita és idegenellenes indíttatású támadás történt a Németország keleti részén fekvő Szász-Anhalt tartományi városban.

Az engesztelés napja a legszentebb, bűnbánó imákkal töltött zsidó főünnep.

Izraelben ekkor gyakorlatilag megáll az élet a zsidó naptár szerint a keddi naplementétől a szerdai naplementéig. Az engesztelés napja a bűnbánat és a megbocsátás ideje, amikor Isten feljegyzi az élet könyvébe azoknak a zsidóknak a nevét, akik az új esztendőben is élhetnek.

A hallei támadást elítélte a német politikai és társadalmi élet számos vezető tagja, köztük Heiko Maas külügyminiszter, aki kiemelte, hogy a zsinagóga elleni támadás valamennyi németet "szíven üt".