A finn rendőrök nem beszélhetnek a migránsbűnözésről

Finnország, menekültek, migráns
Migrants queue in front of a refugee reception centre in Tornio,Finland on September 25, 2015. Finland, whose Lapland steppe forms the European Union's northernmost border, expects to receive 25,000 to 30,000 asylum applications this year, compared to 3,600 in 2014. AFP PHOTO / Lehtikuva / PANU POHJOLA FINLAND OUT (Photo by PANU POHJOLA / LEHTIKUVA / AFP)
Vágólapra másolva!
A finnországi Tavastland tartomány rendőri állománya újfajta kommunikációs útmutatót kapott, ami alapján a jövőben nem említhetik meg sehol és semmikor, hogy migráns volt az elkövető egy-egy bűncselekmény esetében.
Vágólapra másolva!

A hatoldalas iránymutatást a rendőrfőnök és a kommunikációs vezető is aláírta, az állomány tagjai között pedig azóta is téma az újfajta szabályozás. A cél elméletileg az lenne, hogy a „biztonságot és a társadalmi békét hirdessék” úgy, hogy a rendőrség az intézkedései során nem foglal állást. Ugyanígy „erősíteni szeretnék a bizalmat” a hatóságok iránt, illetve

a migránsbűnözés elhallgatásával terveik szerint megelőzhetik a radikalizálódást és a rasszista felhangokat.

Ráadásul az útmutató nemcsak a szolgálati időre vonatkozik, kiterjesztették a privát szférára is, mint írják:

Az is kiderül az irományból, hogy a finn rendőrség nem számít a migrációs nyomás csökkenésére. Mint olvasható, a bevándorlók regisztrációja, az ügyintézés és az esetleges későbbi elutasítások a megszokottnál nagyobb terhet rónak majd a rendvédelmi szervekre még legalább két évig.