Egyre több migráns tart Európába

Illegális bevándorlás - Görögország
Regisztrációra várakozó illegális bevándorlókat próbál kerítés mögött tartani egy görög rendőr az Égei-tengerben fekvő Kósz szigetén
Vágólapra másolva!
Valamennyi Európába tartó migrációs útvonalon emelkedett az illegális bevándorlás, az érintett tagországok 9 százalékkal több, közel 13 ezer tiltott határátlépést regisztráltak augusztusban, mint az azt megelőző hónapban - közölte az unió határ- és partvédelmi ügynöksége, a Frontex.
Vágólapra másolva!

A közzétett, augusztusi adatokat rögzítő jelentés szerint az illegális határátlépést legtöbben a Földközi-tenger keleti medencéjében, a Törökországból Görögországba tartó migrációs útvonalon kísérelték meg.

Az uniós külső határokon az illegális bevándorlási kísérletek mintegy kétharmadát az Égei-tengeren észlelték.

A török és a görög parti őrség több mint 9300 ilyen esetről számolt be, amely adat mintegy kétszerese az előző év azonos időszakához képest.

A görög szigeteken és a szárazföldi határokon főként afgán állampolgárokat vettek fel a listákra.

Regisztrációra várakozó illegális bevándorlókat próbál kerítés mögött tartani egy görög rendőr az Égei-tengerben fekvő Kósz szigetén. Forrás: MTI/AP/Jórgosz Karahalisz

Az ENSZ menekültügyi ügynöksége szerint hároméves csúcsot ért el az idén Görögországba jövők száma:

Az utóbbi napokban a török parti őrség – a közleménye alapján -

99 migránst tartóztatott fel, akik az Égei-tengeren keresztül próbálták meg elérni a görögországi Szími szigetét két gumicsónakban.

Az egyik csónakban 54 ember volt, egy mérföld távolságra a délnyugat-törökországi Datcától, Szímitől északra. A csónakban tartózkodók között 49 szír, 3 palesztin, 1 iraki és 1 iráni volt.

Ugyanebben a térségben kedd reggel egy újabb vízijárműre bukkantak, a fedélzetén 45 migránssal, köztük 31 szírrel, 11 palesztinnal és 3 irakival.

A Földközi-tenger középső medencéjében kialakult, főként Olaszországot érintő migrációs útvonalon

az előző hónaphoz képest 8 százalékkal több, mintegy 1400 illegális határátlépést jegyeztek fel a hatóságok.

Itt a tunéziai, szudáni és pakisztáni migránsok voltak a legtöbben.

A migrációs nyomás növekedése annak tudható be, hogy a Matteo Salvini-féle bevándorlásellenes Liga kilépett az olasz kormánykoalícióból, a helyét pedig az erősen bevándorláspárti, Matteo Renzi bukott baloldali kormányfő nevével fémjelzett Demokrata Párt vette át.

A Földközi-tenger nyugati medencéjében kialakult, főként Spanyolországot érintő migrációs útvonalon észlelt illegális határátlépések száma szintén növekedett,

43 százalékkal volt több, mint az azt megelőző hónapban.

Az illetékes hatóságok mintegy 1600, főként a szubszaharai régióból származó illegális határsértőt fogtak el.

A Nyugat-Balkánon szintén emelkedő tendenciát mutatva 600-nál is több illegális határsértőt regisztráltak augusztusban.

Az itt elfogott migránsok legtöbbje afganisztáni és iráni állampolgár volt.