A német kormányt nem érdekli az Izrael-ellenes bojkottmozgalom

oroszország szankciók EU
People standing on a bridge take a view over Berlin's government district as in background can be seen the German flag and the cupola of the Reichstag building housing the Bundestag (lower house of parliament) on April 2, 2016 in Berlin. / AFP PHOTO / dpa / Ralf Hirschberger / Germany OUT
Vágólapra másolva!
Május közepén fogadta el a német parlament az erősen Izrael-ellenes, egyesek szerint antiszemita, palesztin eredetű BDS-mozgalom elleni fellépésről szóló határozatát, most azonban a berlini kormány mégis írásba adta: nem kíván foglalkozni a kérdéssel. Úgy tűnik, hogy a hivatalos német vezetést nem érdekli ez a rendkívül kényes téma, és vélhetően azért nem kívánnak vele foglalkozni, mert sértené a Németországban élő muszlim migránsokat, akiknek a szavazatira a kormánypártok - és a többi mainstream párt - egyértelműen hajtanak.
Vágólapra másolva!

A berlini kormány nem kezdeményez lépéseket a Németországban is aktív, a zsidó állam gazdaságát, tudományos és kulturális életét bojkottálni szándékozó Izrael-ellenes, másik szerint antiszemita jellegű mozgalom esetleg büntethető tevékenysége ellen — írja a Neokohn a Die Welt cikke alapján.

A német parlament, a Bundestag épülete felülről Forrás: AFP/Ralf Hirschberger

A lap abból a levélből idézett, amellyel a német gazdasági minisztérium államtitkára, Oliver Luksic szabad demokrata (FDP) képviselő megkeresésére válaszolt.

Ez azt jelenti, hogy egy bojkottra való felhívás 500 ezer euróig történő pénzbírsággal is büntethető. A jogszabályt 1992-ben vezették be Németországban, miután az Arab Liga államai nyomást gyakoroltak német cégekre a zsidó állam bojkottálása céljából.

A gazdasági tárca azzal érvelt mostani válaszában, hogy

az Izraellel szemben kritikus vagy ellenséges magatartás büntetőjogi megítélése nem a szövetségi kormány, hanem az illetékes nyomozó hatóságok feladata.

Érdekes módon a minisztérium meg sem említi levelében a Bundestag (a szövetségi parlament alsóháza) május közepi döntését, amely

Az Angela Merkel által is előterjesztett határozat szerint „a BDS módszerei és érvrendszere antiszemita, illetve a náci Németországra emlékeztető", ráadásul a BDS „radikalizmusával megbélyegzi az izraeli állampolgárokat, akárcsak a világ más zsidó hitű embereit".

Mindez elfogadhatatlan és a lehető legerősebb bojkottra érdemes

— írja a dokumentum.

A határozatban ugyancsak hangsúlyos helyet kap, hogy a kormány függessze fel mindennemű anyagi támogatását az olyan szervezeteknek, amelyek aktivitásaikkal megkérdőjelezik Izrael Állam létjogosultságát.

null

null

Két nappal a Bundestag döntése után az Arab Liga felszólította Berlint, érvénytelenítse a szerintük „sajnálatos", „indokolatlan" és „elfogult" döntést.

Az Arab Liga már Izrael Állam megalakulása előtt, 1945 decemberében (tehát csak hónapokkal a holokauszt után) a palesztinai zsidó közösség bojkottjára szólított fel.

A szervezet azóta is kisebb-nagyobb intenzitással a zsidó állam gazdasági, katonai, politikai és kulturális elszigetelésének politikáját követi,

ily módon tehát a szélsőséges, antiszemita BDS-mozgalom előfutárának tekinthető.

Szoros a kapcsolat a BDS-mozgalom és palesztin terrorszervezetek között is

Az izraeli Stratégiai Ügyek Minisztériuma 2019 elején legalább száz kapcsolatot talált két ismert palesztin terrorszervezet és a zsidó állam elszigeteléséért küzdő nemzetközi bojkottmozgalom között.

Így a Gázát uraló Hamász és a Népi Front Palesztina Felszabadításáért (PFLP) több mint harminc tagja vezető posztot tölt be BDS-t támogató civil szervezeteknél, többségük már börtönben is ült terrorizmushoz kapcsolódó cselekmények miatt.

Július közepén vezető német és nemzetközi antiszemitizmus-kutatók azzal a kéréssel fordultak a szövetségi kormányhoz, hogy egyértelműen tartsák magukat a Bundestag döntéséhez, és állítsák meg a BDS-kampány térnyerését.

A német kormány máig nem válaszolt a nyílt levélre.

Nyilvánvalóan nem is fog, mert

a kormánypártoknak sokkal fontosabb az országban élő, 5 millió muszlim migráns potenciális szavazata, amely lélekszáma amúgy dinamikusan nő,

mint a rohamosan csökkenő, az antiszemitizmus elől Izraelbe költöző zsidóság, akik már csak 120 ezren lehetnek.

A már német állampolgárságot kapott, iszlám vallású migránsok száma pedig meghaladja a 2 milliót és fokozatosan növekszik ez a szám.

Júniusban például a főáramú pártok (CDU, SPD, FDP, Die Grünen, Die Linke) a német parlament alsóházában (Bundestag) egytől-egyig leszavazták a bevándorlásellenes, jobboldali AfD azon javaslatát, hogy a libanoni eredetű terrorszervezet, a Hezbollah politikai szárnyának a tevékenységét tiltsák be Németországban.

Sőt,

Berlin még terrorszervezetnek sem hajlandó tekinteni az Irán által finanszírozott, szélsőségesen Izrael-ellenes félkatonai csoportosulást.

Előtte egy héttel a német kormány visszautasította, hogy útját állja a szokásos Al-Kudsz (Jeruzsálem arabul) nevű antiszemita és Izrael-ellenes felvonulásnak Berlinben.

Az akkori meneten közel

ezer muszlim migráns demonstráló szólított fel a zsidó állam elpusztítására,

majdnem pont egyidőben az egyik legnagyobb izraeli állami ünneppel, a Jeruzsálem nappal, amikor a zsidóság a főváros újraegyesítését, illetve a zsidó szenthelyek zsidó kézbe kerülését ünneplik.

A berlini Al-Kudsz nap egyik társszervezője a Hezbollah volt.