Évtizedeken át közpénzből tartotta el barátnőjét Macron bukott belügyminisztere

France's President Emmanuel Macron Holds First Cabinet Meeting ELYSEE PALACE Business Finance and Industry Cabinet Member DIPLOMACY EUROPE Following France GOVERNMENT Government Minister Leaving MEETING Paris - France Photography POLITICS Politics and Gov
Interior minister Gerard Collomb arrives for a cabinet meeting at the Elysee Palace in Paris, France, on Thursday, May 18, 2017. (Photo by Julien Mattia/NurPhoto)
Vágólapra másolva!
Házkutatást tartottak Gerard Collomb, Macron bukott belügyminiszterének lyoni lakásában és az önkormányzati hivatalban is, mivel a gyanú szerint a barátnőjét több különböző állásban helyezte el. Összesen tíz különböző állása volt a nőnek 24 év alatt. A szocialista Collomb egyébként csúfos belügyminiszteri ténykedését leszámítva 2001 óta vezeti a francia nagyvárost. A V4NA nemzetközi hírügynökség információja szerint a francia államügyészség vizsgálatot indított Gerard Collomb ellen, a vád: közpénzek elsikkasztása korábbi élettársa, Meriem Nouri törvénytelen alkalmazása miatt.
Vágólapra másolva!

A gyanú szerint Gerard Collomb, Lyon polgármestere a barátnőjét több különböző állásban helyezte el - írta a Le Canard Enchaine nevezetű szatirikus újság. A szocialista politikus házában és hivatalában is házkutatást tartottak. Collomb 2001 óta vezeti Franciaország harmadik legnagyobb városát, csupán 2017-2018 között nem állt a város élén, mivel akkor Macron belügyminisztere volt. Minisztersége csúfos kudarccal ért véget.

Csúnya botrányba keveredett Gerard Collomb, Macron bukott belügyminisztere, lyoni polgármester Forrás: NurPhoto/Julien Mattia/NurPhoto/Julien Mattia

A V4NA nemzetközi hírügynökség információja szerint a vizsgálat az Auvergne-Rhône-Alpes régió számvevőszéke által készített jelentés alapján a Korrupció és pénzügyi csalások ellen harcoló központi hivatal irányítása alatt indult.

A jelentésben a lyoni polgármesteri hivatal gazdálkodását elemezve felmerült a gyanú, hogy a polgármester több önkormányzati munkára is törvénytelenül szerződtette volt élettársát az elmúlt húsz évben.

Mellébeszélésbe kezdett a szocialista politikus

Collomb gyakorlatilag 1995 óta folytatta ezt a gyakorlatot. A volt élettársának a neve Meriem Nouri volt, mivel 2001-ben Collomb egy másik nőt vett el feleségül. A botrány napvilágra kerülése után a nő azzal védekezett, hogy nagyon kevés pénzről volt szó, azonban az is kiderült, hogy folyamatosan kapott pluszjutalmakat, miközben semmilyen érdemi tevékenységet nem végzett.

Persze Collomb arról is beszélt, hogy ez az ügy azért került most a felszínre, mert jövőre önkormányzati választásokat tartanak az országban.