V4NA: Megvonták a mentelmi jogot a román szenátus elnökétől

Calin Popescu Tariceanu
ISTANBUL, TURKEY - MAY 16: President of Romanian Parliament Calin Popescu Tariceanu speaks during the 25th Anniversary of Parliamentary Assembly of the Black Sea Economic Cooperation (PABSEC): Summit of the Parliament Speakers of the PABSEC Member States in Istanbul, Turkey on May 16, 2018. Arif Hudaverdi Yaman / Anadolu Agency
Vágólapra másolva!
A román parlament szenátusának jogi bizottsága felfüggesztette a kisebbik kormánypárt, a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE), illetve a szenátus vezetőjének, Calin Popescu Tariceanu egykori miniszterelnöknek a mentelmi jogát, és felkérték a román Nemzeti Korrupcióellenes Ügyészséget (DNA) a büntetőeljárás megindítására – írja a V4NA nemzetközi hírügynökség a HotNews.ro nevű román hírportál értesüléseire hivatkozva.
Vágólapra másolva!

A román korrupcióellenes ügyészek már tavaly november 7-én felkérték a szenátust, hogy hagyja jóvá a korrupció elleni büntetőeljárás megkezdését Tariceanuval szemben, mert vesztegetéssel vádolják.

Calin Popescu Tariceanu Forrás: AFP/Anadolu Agency/Arif Hudaverdi Yaman

Az ügyészek szerint

az ALDE vezetője közel 800 000 dollárt kapott egy osztrák cég képviselőitől, hogy több további kereskedelmi szerződést kössön, és a pénzt a választási kampányhoz használták fel.

Az ügyészek véleménye alapján a vesztegetést a Fujitsu Siemens Computers követte el.

Az őszi parlamenti ülésen a jogi bizottság szenátorai korábban már meghallgatták Tariceanut, de elhalasztották a jelentés elkészítését azzal az indokkal, hogy tanulmányozniuk kell a dokumentumokat.

A meghallgatásokon Tariceanu azzal érvelt,

A Tariceanu ellen a szenátus jóváhagyása nélkül nem lehet büntetőeljárást indítani, mert

a miniszterelnöki megbízatása idején elkövetett cselekményekről van szó.

Pár nappal korábban még lehetséges államfőjelöltként beszélt Tariceanuról az őszi államelnök-választáson.

- közölte, majd hozzátette: "a jelölésem azonban még nincs eldöntve, a szociáldemokrata partnereinkkel úgy döntöttünk, hogy ezt a témát az európai parlamenti választások után vitatjuk meg."

Ahogy az Origo is beszámolt róla, hétfőn pedig börtönbe került a nagyobbik kormánypárt, a szociáldemokraták (PSD) vezetője, Liviu Dragnea ex-képviselőházi elnök.