Húsvétvasárnap indítottak totális támadást a kereszténység ellen

TOPSHOTS Horizontal CHURCH EASTER EXPLOSION AFTERMATH OF THE TERRORISM
EDITORS NOTE: Graphic content / Sri Lankan security personnel walk past dead bodies covered with blankets amid blast debris at St. Anthony's Shrine following an explosion in the church in Kochchikade in Colombo on April 21, 2019. - A string of blasts ripped through high-end hotels and churches holding Easter services in Sri Lanka on April 21, killing at least 156 people, including 35 foreigners. (Photo by ISHARA S. KODIKARA / AFP)
Vágólapra másolva!
Egymás után nyolc robbanás is történt húsvétvasárnap Srí Lankán, ezek közül a legutóbbi egy északi peremkerületben. Korábban három keresztény templomot és négy szállodát ért robbantásos támadás, olyan helyeken, ahol turisták is nagy számban megfordulnak. Meghalt 207 ember, a rendőrségi források közlése szerint a sebesültek száma több mint négyszáz. Hatósági források közölték, a halottak közt holland, kínai és portugál állampolgár is van. Állítólag 13 személyt már őrizetbe is vettek a borzalmas merénylettel kapcsolatban. Orbán Viktor miniszterelnök és Áder János köztársasági elnök is részvétét fejezte ki a merényletben elhunytak hozzátartozóinak. A merényletek elkövetőjeként még egyetlen szervezet sem jelentkezett.
Vágólapra másolva!

Húsvétvasárnap, amikor a keresztény világ Jézus Krisztusnak a halálból való feltámadását ünnepli, Srí Lanka (régi angol nevén: Ceylon) szigetén szinte egyidejűleg nyolc, vélhetően összehangolt robbantásos merényletre került sor. Három római katolikus templomot, négy, nyugati turisták körében különösen kedvelt luxusszállodát és egy állatkert közeli helyet ért terrortámadás.

Több mint 200 ember meghalt, és több mint 400-an megsebesültek.

Friss jelentések szerint a halálos áldozatok között legkevesebb 36 külföldi van, akik nagyrészt nyugati országok állampolgárai. Semmi kétség afelől, hogy a húsvétvasárnapra időzített támadással a terroristák az egész keresztény világnak akartak üzenni, abból a célból, hogy megfélemlítsék a Megváltó követőit.

Több mnt 200-an haltak meg a keresztény templomok elleni húsvétvasárnapi Sri lankai merényletekben Forrás: AFP/Lakruwan Wanniarachchi

A szertartás alatt volt az első robbantás

Az Al Jazerra katari hírportál információi alapján az első pokolgépes támadást Colombo Kochikade nevű negyedben lévő, Szent Antalról elnevezett római katolikus templomban követték el, helyi idő szerint 8:45 körül (magyar idő szerint 4:15), amikor ott folyt a húsvétvasárnapi szertartás. A helyszínen lévők közül legalább 30-an halhattak meg. A helyiek beszámolója alapján a főváros egyik legfontosabb katolikus templomában 500-600 hívő zsúfolódhatott össze.

A támadások pontos helyszínei térképen Forrás: Guardian

Ezt követően, nagyjából fél óra múlva robbantás történt Colombo három, a külföldiek körében felkapott luxushotelében: Shangri-Lában, Cinnamon Grandban és a Kingsburyban. A Shangri-La a főváros legkeresettebb ötcsillagos szállodája. A Cinnamon Grand pedig a miniszterelnöki hivatalhoz fekszik közel.

Ebben a hotelben a hatóságok szerint a pokolgépet az étteremben helyezték el.

A colombói halálos áldozatok száma legkevesebb 45, amiből 9 külföldi. A sebesültek pontos száma még nem ismert.

A szentmise alatt robbantottak Forrás: AFP/Lakruwan Wanniarachchi

Vidéken is támadtak a terroristák

A fővárosi hotelek elleni támadással egy időben két vidéki helyszínen is robbantás történt. A Colombótól 30 kilométerre északra lévő Negombo nevű, 65 százalékban katolikusok lakta fontos kikötőváros, Katuvapitijai negyedbeli Szent Sebestyén-templomában, illetve a 250 kilométerre keletre lévő Batticsaola város egyik templomában is.

Negombóban a helyi hatóságok szerint a halálos áldozatok száma legalább 67, Batticsaolában pedig kórházi források alapján eddig 27-en haltak meg.

A katolikus templomokban általában sok hívő volt a húsvétvasárnapi mise miatt, köztük külföldiek is.

Aljas támadás

A BBC információi alapján magyar idő szerint 10:30 körül (helyi idő szerint 14 órakor) újabb robbantás történt egy hotelnél Colombo Dehiwala nevű negyedében, egy állatkerttel szemben. Két ember meghalt, a sérülteket pedig kórházba vitték. Az áldozatok a helyi rendőrség szóvivője szerint rendőrök voltak.

Nagyjából 40 perc múlva a főváros Dematagoda negyedében is robbantásra került sor. A robbantásban három rendőr halt meg. Ranil Vikremeszinghe miniszterelnök ezt követően összehívta Srí Lanka biztonsági tanácsát.

A miniszterelnök aljas támadásnak nevezte a merényleteket. Maitripala Sziriszena államfő pedig elítélte a történteket.

"Aljas támadás történt" Forrás: AFP/Banaras Khan

Negyedszázada nem történt ilyen szervezett merénylet

Az országos rendőrfőkapitány beszámolt arról, hogy tíz nappal ezelőtt egy iszlamista mozgalom, az NTJ öngyilkos merényletekkel fenyegetőzött fontos templomok és India külképviselete ellen. Az NTJ tavaly vált ismertté buddhista szobrok elleni vandál tetteivel az országban. Az első hírek a BBC-n egyébként négy katolikus templom elleni támadásról szóltak, később ezt módosították háromra.

Rajiva Wijesinha volt Srí Lanka-i parlamenti képviselő az Al Jazerra-nak adott interjút a támadás kapcsán.

A volt politikus szerint teljesen egyértelmű, hogy összehangolt jellegű terrorakcióra került sor.

Véleménye alapján ugyanakkor a „Tamil tigriseknek" nevezett felkelők a több mint negyed évszázada zajló polgárháború alatt sem hajtottak végre egy olyan jól szervezet és összehangolt támadást, mint amilyennek most lehetünk a tanúi.

Kijárási tilalom

A nyolcadik robbantás után a kormány kijárási tilalmat rendelt el, és bejelentette a közösségi média ideiglenes blokkolását is. A kijárási tilalom helyi idő szerint este 18 (közép-európai idő szerint 14.30) órától 12 óra időtartamra lép életbe - jelentette be a védelmi minisztérium.

A BBC szerint Ruwan Wijewardane honvédelmi miniszter pedig közölte, hogy beazonosították a robbantókat, és hajtóvadászatot indítottak ellenük. Hozzátette, hogy minden szükséges intézkedést meg fognak tenni az országban működő, szélsőséges csoportok ellen.

A merénylettel kapcsolatban eddig 13 embert vettek őrizetbe, azt nem lehet tudni, hogy közülük ki, milyen kapcsolatban állt a támadással.

Ferenc pápa is megszólalt

Kegyetlen erőszaknak nevezte a Srí Lanka-i merényleteket Ferenc pápa húsvét vasárnap a vatikáni Szent Péter téren mondott beszédében, amelyben a szigetország keresztény közösségét, az áldozatok családjait és a sebesülteket "szerető közelségéről" biztosította.

A katolikus egyházfő a fegyverek elhallgattatását sürgette a világban, a harctereken éppúgy, mint a városok utcáin.

Magyarország minden polgára nevében őszinte részvétét fejezte ki Áder János köztársasági elnök a Srí Lankán húsvétvasárnap szállodák és katolikus templomok ellen elkövetett robbantásos merényletekben elhunyt ártatlan emberek hozzátartozóinak és barátainak a Maitripala Sziriszena Srí Lanka-i államfőnek küldött részvéttáviratában.

Orbán Viktor: Gyalázatos terrortámadás történt

Magyarország továbbra is elkötelezett partner marad a terrorizmus és a vallási szélsőségesség elleni globális küzdelemben - írta Orbán Viktor miniszterelnök a Srí Lanka-i kormányfőnek a szigetországban húsvétvasárnap végrehajtott, sok áldozatot követelő robbantásos merényletek miatt küldött részvéttáviratában. A miniszterelnök a Ranil Vikremeszinghének küldött - és Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár által az MTI-hez eljuttatott - részvéttáviratban azt írta, hogy mély megdöbbenéssel és mélységes szomorúsággal értesült a "gyalázatos terrortámadásokról".

"A magyar nép nevében őszinte részvétemet fejezem ki az áldozatok hozzátartozóinak, és gyors felépülést kívánok annak a több száz embernek, aki ezekben az aljas támadásokban sebesült meg" -

írta Orbán Viktor. "A gyász e nehéz óráiban gondolatainkban és imáinkban a Srí Lanka-i nép mellett vagyunk" - tette hozzá.

Az egyik megrongálódott templom Srí Lanka fővárosában Forrás: MTI/EPA/M.A. Pushpa Kumara

A teljes világ elítélte a merényleteket

A külföldi vezetők közül elsőként Scott Morrison ausztrál miniszterelnök ítélte el a merényleteket. Őt követte Narendra Modi indiai miniszterelnök, majd Ram Nath Kovind indiai államfő. Ezután Theresa May brit kormányfő nyilvánította ki a legmélyebb együttérzését az áldozatokkal. A támadást elítélte a Srí Lanka-i amerikai nagykövetség, majd elsőként a muszlim országok vezetői közül Imran Khan pakisztáni miniszterelnök is, aki a szolidaritásáról biztosította a szigetország népét.

Később Angela Merkel német kancellár és Recep Erdogan is elítélték a terrortámadást. Ezt követően Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke együttértéséről biztosította az áldozatokat. Szintén elítélte a terrortámadást Vlagyimir Putyin orosz államfő.

Putyin leszögezte, hogy Moszkva megbízható partnere marad Colombónak a nemzetközi terrorizmus elleni küzdelemben.

Sok a külföldi áldozat is

A holland és a portugál külügyminisztérium megerősítette, hogy egy-egy állampolgáruk is a halálos áldozatok között van. A Srí Lanka-i külügyminisztérium értesülései szerint három brit, illetve két brit-amerikai kettős állampolgárságú ember vesztette életét a merényletekben. A People's Daily című angol nyelvű kínai napilap szerint meghalt két kínai állampolgár is.

Az Anadolu török hírügynökség jelentése szerint két török állampolgár is az áldozatok között van, akik mérnökként dolgoztak az országban. Az indiai hatóságok jelentése szerint három indiai állampolgár is a halottak közt van.

A dpa hírügynökség egy Srí Lanka-i országos turistairoda értesüléseire hivatkozva azt jelentette, hogy a halottak közt belga, japán és bangladesi állampolgár is van.

Az EFE spanyol hírügynökség Srí Lanka-i külügyminisztériumi forrásokra hivatkozva arról számolt be, hogy akár 35 külföldi állampolgár is életét veszthette a merényletekben.

A 21 millió lakosú Srí Lanka 70 százaléka buddhista vallású, 12 százalék hindu, 10 százalék muzulmán, és 7 százalék, vagyis mintegy 1,2 millió lakos katolikus. A katolikusoknak sokak szerint hídszerepük van, mert a többségben lévő szingalézek és a kisebbségben lévő tamilok között is vannak ilyen vallásúak.