Rendkívüli állapotot hirdetett Donald Trump a határzár felépítése érdekében

TRUMP, Donald
Donald Trump amerikai elnök kérdésekre válaszol a Fehér Ház kertjében tartott sajtótájékoztatóján.
Vágólapra másolva!
Rendkívüli állapotot hirdet ki Donald Trump amerikai elnök annak érdekében, hogy előteremthesse a mexikói határra ígért fal megépítéséhez szükséges pénzösszeget.
Vágólapra másolva!

Donald Trump ezt helyi idő szerint péntek délelőtt jelentette be a Fehér Ház kertjében tartott sajtókonferencián.

- fogalmazott az amerikai elnök a Fehér Ház Rózsakertjében. Előtte aláírta a kormány finanszírozásáról szóló és a kongresszus által megszavazott törvényt, így véglegesen elkerülhetővé vált az újabb részleges kormányzati leállás. Az 1159 oldalas törvény nem tartalmazza a Donald Trump által kért 5,7 milliárd dollárt a déli határon építendő falra, de tartalmaz egy 1,375 milliárdos összeget a határbiztonság fokozására.

- nyilatkozta Donald Trump.

Donald Trump amerikai elnök sajtótájékoztatót tart a washingtoni Fehér Ház kertjében 2019. február 15-én, ahol rendkívüli állapotot hirdetett ki annak érdekében, hogy előteremthesse a mexikói határra ígért fal megépítéséhez szükséges pénzösszeget Forrás: MTI/EPA/Erik S. Lesser

Ha Donald Trump elő akarja teremteni a fal építéséhez szükséges 5,7 milliárd dolláros összeget, vagy ennél többet, akkor azt más költségvetési fejezetekből kell elvennie. Trump közölte: számol azzal, hogy döntését bírósági úton támadják meg. Szerinte az ügy végül az alkotmánybíróság szerepét betöltő szövetségi legfelsőbb bíróságra kerülhet végül, és ott a kormányzatnak adnak majd igazat, mivel a konzervatív bírók vannak többségben a testületben.

Donald Trump megerősítette azokat a péntek reggeli sajtóértesüléseket is, amelyek szerint

a falépítésre szánt pénzt részben a védelmi minisztérium költségvetéséből csoportosítja át.

Az amerikai elnök hangoztatta, hogy több tábornok szerint a falépítés fontosabb, mint azok a célok, amelyekre a minisztérium egyébként költené az átcsoportosított összeget.

Donald Trump amerikai elnök kérdésekre válaszol a Fehér Ház kertjében tartott sajtótájékoztatóján Forrás: MTI/AP/Evan Vucci

A sajtókonferencia kezdetén egyébként Trump kitért a Kínával folytatott kereskedelmi tárgyalásokra és Szíriára is. Közölte, hogy 24 órán belül bejelentést tesz az Iszlám Állam nevű terrorszervezet és az úgynevezett kalifátus megsemmisítéséről. Bejelentette azt is, hogy az amerikai-kínai tárgyalások Pekingben jól haladnak, elképzelhetőnek tartja a március 1-jei határidő módosítását is.