Tiltakozásképpen lemondott a görög védelmi miniszter a macedón névvita miatt

Panosz Kammenosz
Vágólapra másolva!
Lemondott tisztségéről vasárnap a görög védelmi miniszter a macedón-görög névvitát lezáró megállapodás elleni tiltakozásul, és visszahívta pártjának hat miniszterét is a kormánykoalícióból. Kormányválság jöhet a macedón-ügy miatt a mediterrán országban. 
Vágólapra másolva!

Panosz Kammenosz közölte, hogy a macedón kérdés miatt kénytelen megválni miniszteri tisztségétől. Alexisz Ciprasz görög miniszterelnök kormánya Kammenosz pártjának, a Független Görögöknek (ANEL) a támogatásával rendelkezik szűk többséggel a parlamentben.

Ahogy beszámoltunk róla, a macedón parlament megszavazta az ország nevének megváltoztatásáról szóló alkotmánymódosítást, ezzel voltaképpen pont került a Görögországgal 27 évig tartó névvita végére. A döntésnek köszönhetően a délszláv államot Észak-Macedóniának fogják hívni a jövőben. Az alkotmánymódosításhoz kétharmados többségre volt szükség, végül a 120 tagú törvényhozás 81 képviselője szavazott igennel a javaslatra. A legnagyobb ellenzéki párt, a Belső Macedón Forradalmi Szervezet - Macedón Nemzeti Egység Demokratikus Pártja (VMRO-DPMNE) bojkottálta az ülést. Macedón részről ez volt az utolsó lépés a névvita lezárási folyamatában,

ezt követően már csak a görög parlamentnek kell ratifikálnia a tavaly júniusban a két ország között megkötött megállapodást.

Ezzel elhárulnak az akadályok Szkopje euroatlanti integrációja elől.