Gyerekeket keresztelt Ferenc pápa

Ferenc pápa, Vatikán, karácsony,
Pope Francis delivers a speech from the balcony of St Peter's basilica during the traditional "Urbi et Orbi" Christmas message to the city and the world, on December 25, 2018 at St Peter's square in Vatican. (Photo by Tiziana FABI / AFP)
Vágólapra másolva!
Tizenöt kislányt és tizenkét kisfiút részesített a keresztség szentségében Ferenc pápa a Sixtus-kápolnában vasárnap Jézus megkeresztelkedésének ünnepén.
Vágólapra másolva!

A hagyományoknak megfelelően a vízkereszt utáni vasárnap a pápa Vatikánváros dolgozóinak vagy rokonaiknak a kisgyerekeit keresztelte meg.

A gyermekeket egyenként részesítette a keresztség szentségében:

az első a Leonardo, a második Mia Maria Mara nevet kapta.

A gyerekeket szüleik, testvéreik és keresztszüleik kísérték. A Michelangelo festette kápolnát szokás szerint gyereksírás töltötte be.

Ferenc pápa rögtönzött beszédében hangsúlyozta, hogy a gyermekeket elsőként saját szüleik, családjuk tudja hitre tanítani. Megjegyezte, hogy sok gyerek még keresztet sem tud vetni, mivel nem tanították meg rá.

Az egyházfő tanácsot is adott a szülőknek:

Ferenc pára a karácsonyi beszéde alkalmával Forrás: AFP/Tiziana Fabi

II. János Pál pápa vezette be azt a szokást, hogy a vízkereszt utáni vasárnapon, Jézus megkeresztelkedésének ünnepén az egyházfő a Sixtus-kápolnában gyerekeket keresztel meg.

Jézus keresztségének ünnepével fejeződik be a karácsonyi időszak.

Vasárnap leszedik a Szent Péter-téren álló karácsonyfát, amelyet újrahasznosítanak, és elszállítják azt a 720 tonna homokot, amelyből decemberben a betlehemet formázták meg.