A svéd iskola betiltotta Szent Lúcia ünnepét

Luca napja Svédországban
Vágólapra másolva!
Betiltották egy svéd iskolában az évszázados hagyományokra visszanyúló Szent Lúcia, más néven Luca napjának ünnepét, de Muhammad próféta születésnapját megtartották – számolt be a Voice of Europe.
Vágólapra másolva!

A svédországi Motala település iskolájában, a Kärrbackenben betiltották a keresztény hagyomány egyik ünnepét, Szent Lúcia napját. Az iskola igazgatója azzal magyarázta a változást, hogy

szeretnék elkerülni a megkülönböztetést, a sértő bánásmódot, és nem akarnak kizárni senkit.

Az igazgató szerint esélyegyenlőségi szempontból is jó megoldásnak tartják a keresztény hagyomány felszámolását az iskolában, mivel sok szülő erre az egy alkalomra vette meg a Luca-napi jelmezeket. Az intézményvezető úgy érzi, nem kényszerítheti a szülőket az öltözet megvételére. A hagyomány megszakításáról a szülők véleményét nem kérték ki.

Luca-nap Svédországban Forrás: Shutterstock

Az egyik tanuló édesanyja, Ingrid Stewart a portálnak elmondta: feltételezi, hogy nem mindenki érzi jól magát Szent Lúcia ünnepén. Az iskola azonban nemcsak a hagyomány felszámolásáról nem tájékoztatta a szülőket, hanem arról sem, hogy a múlt héten

megtartották Muhammad próféta születésnapját.

Sokan úgy vélekednek az esetről, hogy ez az előjele a karácsony alkalmazkodásának az Iszlámhoz. Nemrég a terrortámadások elkerülése érdekében Malmőben is betontömböket helyeztek ki a karácsonyi vásár védelme érdekében.