Nem szavazta meg az Európai Parlament a migránsvízumot

EP plenáris ülés Sargentini jelentés
Strasbourg, 2018. szeptember 12. Az Európai Parlament képviselői szavaznak a Sargentini-jelentésről a parlament plenáris ülésén, Strasbourgban 2018. szeptember 12-én. A képviselők a magyar jogállamisági helyzetről szóló különjelentést 448 igen szavazattal, 197 ellenében, 48 tartózkodás mellett fogadták el. (MTI/EPA/Patrick Seeger)
Vágólapra másolva!
Nem lett meg az abszolút többség a humanitárius célú vízumok bevezetését kezdeményező határozatról szóló szerdai európai parlamenti (EP-) szavazáson, de a jelentéstevő új voksolást szeretne kiíratni, mivel szerinte technikai hiba történt. A kezdeményezés lehetővé tenné, hogy a migránsok az ezt önként vállaló EU-tagállamok unión kívüli külképviseletein nyújtsák be menedékkérelmüket. Dömötör Csaba államtitkár korábban migránsvízumnak és a névtelen bankkártyákkal együtt egy „új csomag” részeként emlegette a kezdeményezést, amelynek tétje, hogy nyílt társadalom vagy nemzetek Európája lesz-e. Gál Kinga fideszes EP képviselő pedig a józanság legcsekélyebb jelét sem mutató kezdeményezésről beszélt, amely szerinte migránsok tömegeit kívánja Európába juttatni.
Vágólapra másolva!

Leszavazta az Európai Parlament a migránsvízumot.

A strasbourgi plenáris ülésen 349 képviselő voksolt igennel, 199 nemmel, 47 pedig tartózkodott, miközben a dokumentum elfogadásához abszolút többségre, azaz 376 szavazatra lett volna szükség.

Strasbourg, Európai Parlament Forrás: MTI/EPA/Patrick Seeger

A házszabály szerint a dokumentum elfogadásának vagy elutasításának megállapításakor csak az „igen” és a „nem” szavazatokat veszik figyelembe.

Nem nyugszanak a bevándorláspártiak

Juan Fernando López Aguilar spanyol szociáldemokrata jelentéstevő új szavazás kiíratását kérte, amit Antonio Tajani, az EP elnöke elutasított,

szakértők szerint azonban a parlament házbizottságaként működő, úgynevezett Elnökök Értekezlete elvileg csütörtöki ülésén még dönthet így.

Sajtótájékoztatóján a jelentéstevő arról számolt be, hogy a végszavazás előtt egy perccel még 655 képviselő adta le a voksát egy másik kérdésben, s közben senki nem hagyta el az üléstermet, így szerinte az történhetett, hogy sokan, mintegy hatvanan túl hamar vették ki a szavazókártyájukat, és így a gép nem számolta a voksukat.

Többen felszólaltak, új szavazást kérve másnapra.

Tajani ezt elutasította, és az érintettek hibájának nevezte, hogy még az eredmények megjelenése előtt kivették a kártyájukat.

- mondta Aguilar, rámutatva, hogy a menekültek 90 százaléka szabálytalanul, gyakran életveszélyes útvonalakon kényszerült eljutni az Európai Unióba.

A határozatban felszólították volna az Európai Bizottságot, hogy áprilisig tegyen javaslatot a védelmet kérő személyek legális beutazási lehetőségeit megteremtő közösségi jogi keret felállítására, olyan humanitárius célú vízum létrehozására, amely lehetővé tenné a menedékkérelem benyújtását az ezt önként vállaló EU-tagállamok unión kívüli külképviseletein.A humanitárius vízumot kiadó államok lehetővé tennék az érintettek belépését a területükre kizárólag a menedékkérelmük benyújtása céljából. A tervezett rendelet azonban nem kötelezné a tagországokat ezek kiadására, csupán közös keretet hozna létre az így eljárni kívánók számára.

Gál Kinga: A józanság legcsekélyebb jelét sem mutatja a kezdeményezés

A voksolást megelőzően Gál Kinga fideszes képviselő azt írta a közleményében, hogy az EP

Gál Kinga Fotó: Marton Szilvia - Origo

Bár az ügyet már megvitatták az EU-ban, nem született eredmény. Jelenleg számos ilyen tagállami program létezik, de nincs egységes jogi keret a közösségi jogban.

Az Európai Bíróság márciusban kimondta, hogy a tagországok a jelenleg hatályos jogszabályok alapján nem kötelezhetők humanitárius vízum kiadására az EU-n kívüli államok azon polgárainak, akik azért szeretnének a területükre belépni, hogy ott menekültstátust kérjenek.

Nyílt társadalom vagy nemzetek Európája

Korábban Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára is kritizálta a kezdeményezést az Országgyűlésben és azt "migránsvízumnak" nevezte.

Az óra ketyeg, és legalábbis a választásokig nem nekünk dolgozik
– mondta Dömötör Csaba.

Budapest, 2018. október 2. Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára napirend előtti felszólalásra válaszol az Országgyűlés plenáris ülésén 2018. október 2-án Forrás: MTI/Soós Lajos

Pénzzel feltöltött kártyával, egyszerűsített vízummal, betelepítési programokkal és a határvédelmi jog elvételével tennék könnyebbé a migrációt. És ezzel teljesen kiszolgáltatnánk Európát és benne Magyarországot – mondta az államtitkár.

Ez így egyben egy teljesen elfogadhatatlan bevándorlási csomag. Hazárdírozás Európa jövőjével. Nem akarunk sem migránskártyákat, sem migránsvízumot, sem nyitott határokat, és betelepítéseket sem. Mi nem a bevándorlásra akarunk pénzt költeni, hanem a gyermeket nevelő családokra – mondta Dömötör Csaba.