Hatalmas követ dobott a vízbe a Köpcös ügyvédje

Horizontal CRIME DRUG TRAFFICKING DRUG DEALER ARREST (FILES) In this file photo taken on January 8, 2016 Drug kingpin Joaquin "El Chapo" Guzman is escorted into a helicopter at Mexico City's airport following his recapture during an intense military opera
Joaquin "El Chapo" Guzmán, a Köpcös
Vágólapra másolva!
Mexikó egykori első számú drogbárója, a Köpcös (El Chapo) néven elhíresült Joaquín Guzmán ügyvédje az állította kedden, a peres eljárás első napján, hogy a Köpcös egykori társa megvesztegette a hivatalban lévő államfőt és az elődeit is, ezért hagyják futni.
Vágólapra másolva!

A per a brooklyni szövetségi bíróságon kezdődött szigorú biztonsági intézkedések közepette. Az eljárás első napján

Guzmán tagadta a bűnösségét

minden vádpontban. Nyitóbeszédében az ügyvédje, Jeffrey Lichtman azt állította, hogy védence

bűnbak csupán, és nem ő volt a hírhedt Sinaloa kartell tényleges vezetője,

hanem egykori partnere és a kartell társalapítója, Ismael "El Mayo" Zambada, akit azért hagynak futni, mert minden szinten megvesztegeti a mexikói hatóságokat, beleértve a csúcsvezetőket, Enrique Pena Nieto hivatalban lévő elnököt és az elődeit is. A védőügyvéd szerint az amerikai hatóságok azt a látszatot keltik, hogy le akarják tartóztatni Zambadát, az amerikai drogellenes hivatal (DEA) pedig, amikor jónak látja, együttműködik a környezetével.

Azonnal reagált a volt elnök

A vádakra azonnal reagált Felipe Calderón, aki 2006 és 2012 között volt mexikói államfő. Twitter-bejegyzésében leszögezte, hogy az ügyvéd állításai mind hazugságok és alaptalanok.

Joaquín "El Chapo" Guzmán, a Köpcös Forrás: AFP/Alfredo Estrella

A vádhatóság részéről tucatnyi ügyész vesz részt a Köpcös perében, és az egykori drogbárót is több ügyvéd védi. A vádlott bűnösségéről a 12 fős esküdtszék fog dönteni. A múlt héten kiválasztott esküdtek közül ketten az utolsó pillanatban visszakoztak, ezért a vádhatóság és a védelem képviselőinek másokat kellett keresni helyettük, a per pedig emiatt többórás késéssel kezdődött.

A legnagyobb drogkereskedő

Guzmán a rettegett Sinaloa kartell feje volt, amely irányítása alatt több milliárd dolláros forgalmat bonyolított le, és a legfőbb beszállító volt az Egyesült Államokba irányuló kábítószer-kereskedelemben. Köpcös

még a Forbes magazinnak a világ leggazdagabb embereit összesítő listájára is felkerült.

Ezrek haláláért vonják felelősségre

Az amerikai ügyészség több ezer ember haláláért és az Egyesült Államokba irányuló több ezer tonna kábítószer becsempészéséért akarja felelősségre vonni. Amennyiben a 17 vádpont közül csak egyben is bűnösnek találják, életfogytiglani börtönbüntetést szabhatnak ki rá. A halálbüntetés viszont nem fenyegeti a drogbárót, mert ez volt kiadatásának feltétele.

Kétszer már megszökött

El Chapót 2017 januárjában adta ki Mexikó az Egyesült Államoknak, s azóta egy szigorúan őrzött manhattani börtönben, magánzárkában tartották fogva. Guzmán Mexikóban ugyanis kétszer, 2001-ben és 2015-ben is megszökött a rácsok mögül. Másodjára egy másfél kilométeres alagúton keresztül jutott ki az ország legszigorúbban őrzött börtönéből, az Altiplanóból. Köpcös ezt követően hét hónapig volt szökésben, és akciófilmbe illő lövöldözés után fogták el mexikói tengerészgyalogosok Sinaloa szövetségi államban, a Kaliforniai-öböl partján lévő Los Mochis városban.