Lesz kétoldalú találkozó a kínai és az amerikai elnök között a G20-csúcson

2018.11.08. 17:41

Hszi Csin-ping kínai elnök megerősítette, hogy kétoldalú találkozót tart amerikai hivatali kollégájával, Donald Trumppal a november végi argentínai G20-csúcson - tudatta a Hszinhua kínai állami hírügynökség.

A világ 19 legnagyobb gazdaságát és az Európai Uniót tömörítő G-20 csoport vezetői november 30-án és december 1-jén tanácskoznak Buenos Airesben.

Beleegyeztem, hogy találkozzak Trumppal a következő G20-csúcson, ahol a két félnek lehetősége lesz arra, hogy alapos eszmecserét folytasson közös érdekeiről - mondta Hszi Csin-ping egy pekingi találkozón, amelyet Henry Kissinger volt amerikai külügyminiszterrel tartott.

Hszi Csin-ping kínai elnök fogadja Henry Kissinger volt amerikai külügyminisztert a pekingi Nagy Népi Csarnokban 2018. november 8-án.Forrás: MTI/AP/Pool/Reuters/Thomas Peter

A kínai államfő szerint az amerikai-kínai kapcsolatokban a közelmúltban tapasztalt "viszontagságok" ellenére a kétoldalú kapcsolatok folyamatosan fejlődtek az elmúlt négy évtizedben, és a nemzetközi közösség azt akarja, hogy e kapcsolatok a megfelelő irányba fejlődjenek.

A kínai államfő ezzel kapcsolatosan méltatta Kissingert a kínai-amerikai kapcsolatok több mint 40 évvel ezelőtti helyreállításában játszott szerepét.A találkozón a 95 éves, Nobel-békedíjas Kissinger hangsúlyozta: az együttműködés az Egyesült Államok és Kína között elengedhetetlen a békéhez és a jóléthez a világban. Méltatta Kína erőfeszítéseit, amelyeket e cél megvalósítása érdekében tesz.

Kissinger szerint az amerikai-kínai kapcsolatok fejlesztéséhez stratégiai gondolkodásra és előrelátásra van szükség. Hozzátette, a két országnak el kell mélyítenie egymás kölcsönös megértését, erősítenie kell stratégiai kommunikációját, folyamatosan bővíteniük kell közös érdekeiket, és megfelelően kell tudniuk kezelni nézeteltéréseiket, hogy megmutassák a világnak: közös érdekeik sokkal nagyobbak, mint nézeteltéréseik.A volt amerikai külügyminiszter, aki Richard Nixon és Gerald Ford elnöksége idején töltötte be e tisztséget, reményének adott hangot azzal kapcsolatosan, hogy sikeres lesz a Trump és Hszi közötti kétoldalú találkozó a G20-csúcson.

Kissinger találkozott Vang Ji kínai külügyminiszterrel is, aki az eszmecsere során meggyőződésének adott hangot: Kína és az Egyesült Államok képes és köteles megfelelő módon, egyenlő párbeszéd által rendezni nézeteltéréseit a kereskedelmet illetően."Az együttműködés előnyös lehet mindkét fél számára, és az egyetlen helyes opció mindkét országnak. A közös érdekek fontosabbak, mint a nézeteltérések" - vélekedett Vang.

A két gazdasági nagyhatalom július óta vámháborúban áll egymással, a helyzetet súlyosbítják a feszültségek a Dél-kínai-tengeren. Peking provokációnak tartja, hogy amerikai hajók olyan vizeken hajóznak, amelyeket Kína magának követel.Vang Csi-san kínai alelnök a múlt héten Szingapúrban azt mondta: Kína készen áll a párbeszéd megkezdésére az Egyesült Államokkal, hogy olyan kereskedelmi megállapodást érhessen el vele, amely mindkét fél számára elfogadható.