Erőszakba torkollhat a migránsok érkezése az Egyesült Államok határánál

USA-ba tartó migránsok
Az Egyesült Államokba tartó közép-amerikai kivándorlók teherautón közlekednek a mexikói Tepatepec és Niltepec települések között 2018. október 29-én. Az amerikai-mexikói határ felé gyalogló több ezer emberből, főként hondurasiakból álló menekültkaraván október 13-án indult útnak.
Vágólapra másolva!
A Külügyi és Külgazdasági Intézet vezető kutatója szerint illegálisan biztosan nem léphetnek be az amerikai-mexikói határra tartó menekültkaraván tagjai az Egyesült Államok területére.
Vágólapra másolva!

Varga Gergely az M1 aktuális csatorna kedd reggeli műsorában azt mondta:

félő, hogy erőszakos cselekményekbe torkollik majd a katonaság és a menekülők szembetalálkozása az amerikai-mexikói határnál.

Szerinte probléma alakulhat ki az esetleges menekültkérelmek benyújtásánál az érkezők nagy száma miatt.

A kérelmek elbírálása ugyanis nagyon sok időbe telne, és a hosszas várakozás a határon tovább szíthatja majd a feszültséget.

Az Egyesült Államokba tartó közép-amerikai kivándorlók teherautón közlekednek a mexikói Tepatepec és Niltepec települések között 2018. október 29-én. Az amerikai-mexikói határ felé gyalogló több ezer emberből, főként hondurasiakból álló menekültkaraván október 13-án indult útnak Forrás: MTI/EPA/EFE/Luis Villalobos

Varga Gergely megjegyezte azt is, hogy

a mexikói hatóságoknak is lenne feladatuk az ügyben, ugyanakkor Mexikó jelentős belbiztonsági problémákkal küzd.

A szakértő ugyanakkor rámutatott arra, hogy 2010-2012 óta meredeken emelkedik a közép-amerikai országokból az Egyesült Államokba tartó emberek száma, és ez már meg is haladja a Mexikóból érkezőkét.