Nem engedik be Marseille-be Soros migránscsempész hajóját

Aquarius, migránsmentő hajó
SALERNO, ITALY - MAY 26: More than 1000 migrants including 240 children wait to disembark from the Aquarius rescue ship run by humanitarian organization S.O.S. Mediterranee in partnership with Medecins Sans Frontieres at Salerno Harbour, Italy on May 26, 2017. Alessio Paduano / Anadolu Agency
Vágólapra másolva!
Franciaország nem engedi kikötni Marseille-ben a két sorosista álcivil szervezet, az Orvosok Határok Nélkül (MSF) és az SOS Méditerranée által bérelt Aquarius hajót, hogy ott migránsok tucatjai szálljanak partra – közölte Bruno Le Maire francia pénzügyminiszter.
Vágólapra másolva!

A BFM TV nevű hírcsatornának arra a kérdésére: Párizs hajlandó-e megengedni, hogy a két álcivil szervezet (NGO) vízi járműve kikössön, és 58 illegális bevándorló partra szálljon a dél-franciaországi kikötőben, a miniszter úgy fogalmazott, hogy

most nem köthet ki az Aquarius.

Az Aquarius Forrás: AFP/Anadolu Agency/Alessio Paduano

Hozzátette: az európai szabályok szerint a hajónak a legközelebbi kikötőben kell kikötnie, és az nem Marseille. Kifejtette, hogy a menekültügyi és migrációs kérdésekben határozottan és világosan, az európai szabályoknak megfelelően kell intézkedni.

Az Aquarius az utolsó migránscsempész hajó a Földközi-tenger középső részén.

A mostani döntés újabb csapás a Soros György által kitartott Orvosok Határok Nélkül (MSF) és az SOS Méditerranée álcivil szervezeteknek, miután hajóikat kitiltották az olasz kikötőkből, ráadásul, ahogy azt az Origo már megírta, a panamai hajózási hatóság visszavonta az Aquarius regisztrációját.

Ez azt jelenti, hogy a hajóról a legközelebbi kikötéskor el kell távolítani a panamai lobogót, és

nem futhat ki a tengerre új regisztráció nélkül.

Az Aquariust bérlő, két bevándorláspárti spekuláns által finanszírozott NGO azt közölte, hogy a közép-amerikai ország hatóságai még szombaton tájékoztatták őket a döntésről.

Az álcivil szervezeteknek még volt mersze ezek után arra kérni a francia hatóságokat: kivételesen és „humanitárius” okokból tegyék lehetővé, hogy a hajó kiköthessen Marseille-ben.

Frédéric Penard, az SOS Méditerranée műveleti igazgatója egy párizsi sajtótájékoztatón úgy vélekedett: azt követően, hogy Panama bejelentette döntését a lobogó eltávolításáról, Marseille – ahol az SOS Méditerranée székhelye található – az egyetlen hely, amely biztosítékot nyújt számukra ahhoz, hogy képesek legyenek kezelni az új helyzetet.

Arról persze nem beszélt, hogy az „új helyzet” azt jelenti: