Ausztria a határok védelmét helyezte a középpontba

Horizontal
Migrants walk to a first registration point of the German federal police after they crossed the Austrian-German border in the small Bavarian village of Simbach, southern Germany, on November 2, 2015. AFP PHTO / CHRISTOF STACHE / AFP / CHRISTOF STACHE
Vágólapra másolva!
Ausztria a határok védelmét és Európa biztonságát támogatja - mondta Kiszelly Zoltán politológus szerdán az M1 aktuális csatorna műsorában azzal kapcsolatban, milyen témákat jelölt meg a soros uniós elnök július 1-jével. 
Vágólapra másolva!

Az első téma az illegális migráció visszaszorítása a külső határok védelmével, a második az európai versenyképesség és a munkahelyek védelmének biztosítása, a harmadik a szomszédság biztonsága, a Nyugat-Balkán integrációja - fejtette ki a politológus.

Kiemelte, közös nevező Magyarország és Ausztria között az a felfogás, miszerint

a külső határokat meg kell védeni, és nem szabad migránsokat beengedni.

Ezzel szemben Angela Merkel német kancellár és Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke azt mondja, hogy meg kell védeni a határokat, de az unión kívül létre kell hozni bevándorlási központokat, akik pedig ott megkapják a menekültstátuszt, azok repülővel bejöhetnek - tette hozzá.

Forrás: AFP/Christof Stache

Szerinte a Brüsszel és Berlin által támogatott

önkéntes kvóta ugyanúgy veszélyes, mert napirenden tartja a kötelező kvóták kérdését.

Kiszelly Zoltán kitért arra is, hogy Németország el akarja kezdeni a belső határokon a migránsok ellenőrzését, hogy azokat, akik már máshol beadták a menekültkérelmet visszafordítsák. A politológus szerint ez dominóeffektust fog elindítani, mert egyik ország sem szeretné, ha náluk torlódnának fel a bevándorlók.