Ismét nyílt antiszemitizmus uralkodik Németország utcáin

Vágólapra másolva!
Döbbenetes részletek a Berlinben kialakult áldatlan állapotokról.
Vágólapra másolva!

Az Euronews tudósításban először egy ortodox zsidó fiatalt szólítanak meg, aki februárban iratkozott be egy konditerembe, és heti két-három alkalommal járt edzeni. Avraham Granov

arra lett figyelmes, hogy egy idő után társai megjegyzéseket kezdtek tenni rá, és olyanokat mondtak neki, hogy a zsidók uralják a világot és a palesztin területeket fel kell szabadítani.

Granovnak az a véleménye, hogy az ilyen megjegyzések nem jelentenek „katasztrófát", hozzátette azonban, hogy ez az eset megrázta. Szerinte egyre több Berlinben élő zsidó így van ezzel. Meglátása szerint egyre többen vallják, hogy korábban kényelmesebben érezték magukat a bőrükben, mint most. A történtek miatt Granov úgy döntött, hogy kevesebbet megy edzeni, és sötétedés után nem megy a konditerembe.

Az Euronews berlini riportjában növekvő antiszemitizmusról számolt be Forrás: Zsido.com

Az Euronews tudósítója beszélt több szülővel, akik ugyanabba a zsidó iskolába járatják gyermekeiket, mint Granov. Egyöntetűen az volt az álláspontjuk, hogy az elmúlt években nőtt az antiszemita jelenségek száma. Néhány szülő azt állította, hogy leköpték őket az utcán vagy szidalmazták őket zsidó vallásuk miatt. Voltak, akik arról számoltak be, hogy arabul szidalmazták őket.

Dwora Kahanovsky, a zsidó iskola pedagógusa elmondta, egyre többször méregették az utcán. Egy alkalommal, amikor férjével sétáltak, a szembejövők köpést imitáltak irányukba. Az eset nagyon megrázta.

Berlinben mintegy 9 ezer magát zsidónak valló polgár lakik. Tavaly összesen 947 antiszemita incidenst regisztráltak a hatóságok városban, ami 60 százalékos növekedést jelent az egy évvel korábbi adathoz képest. A nem zsidó iskolákban a muzulmán iskolások sokszor durván gúnyolják zsidó osztálytársaikat.

Angela Merkel már beszélt a jelenségről, immár nemcsak a „szélsőjobboldaliakat", hanem a „menekülteket" és az „arab származású embereket" is okolva. Kormányába ki is nevezett egy biztost, akinek a feladata az antiszemitizmus elleni harc.