Hekkerek, akik szinte bármire képesek, és meg is teszik

hacker maszkos alak
Hekker
Vágólapra másolva!
A világ bármely pontjáról érkezhetnek, lehetetlen felismerni őket, teljesen hétköznapi emberek. De például megfigyelhetnek bárkit a saját laptopja kameráján. Ők a hekkerek. Névtelen, arctalan lények. Összeszedtünk a legérdekesebb és legnagyobb hekkertámadásokat.
Vágólapra másolva!

Pénzeső a bankautomatából

2010-ben egy Barnaby Jack nevű hekker vezeték nélküli kapcsolaton keresztül alakított át egy ATM-et úgy, hogy az nyerőautomatává változott. A hekker online vásárolt pénzautomatákat, de azt nem tudta, hogy sikerül-e az általa később

jackpottingnak

nevezett technika.

Az ATM gyártói a bemutató hatására újragondolta berendezései biztonsági megoldásait, hogy biztonságosabbá tegye az automatákat világszerte.

Betörtek a börtönbe

2011-ben Tiffany Rad, John Strauchs és Teague Newman egy börtön

elektronikus zárait nyitották ki, és kiiktatták a riasztóberendezéseket is. Még a biztonsági kamerákat is elérték a számítógépeikről.

A három hekker ugyan egy börtön rendszerébe jutott be, de számtalan felhasználása van az ilyen biztonsági rendszereknek, például kormányzati intézményekben vagy akár magánházakban is alkalmazzák őket.

Forrás: AFP

Támadás az elektromos hálózat ellen

Az Aurora Generator tesztről videofelvétel is készült. Az amerikai belbiztonsági hivatal azt próbálta bemutatni, milyen hatása lehet egy olyan hekkertámadásnak, amely az elektromos hálózat ellen irányul. A teszt során hekkerek elérték, hogy egy

áramfejlesztőt annyira túlvezéreljenek, hogy az rövid idő alatt felrobbanjon.

A kísérlet célja az volt, hogy a közműrendszerek, mint például az elektromos ellátó rendszerek, erőművek milyen nehezen kivédhető támadásoknak vannak kitéve. Az amerikai kormány fejlesztett is a rendszereken azóta.

A nagy bérlethamisítás

2008-ban a Massachusetts Institute of Technology (MIT) három diákja a

bostoni metró jegyrendszerét hekkelte meg.

Fizetés nélkül töltötték fel a bostoni metrón használható elektronikus bérletüket.

A kártyákat feltöltötték ugyan egy kisebb összeggel, de végül azokon 100 dollár összeg jelent meg.

A közlekedési hatóság be is perelte őket ezért, de végül - ahogy sokszor lenni szokott - együttműködött a cég a diákokkal, és közösen kifejlesztették az új, biztonságosabb rendszert.

Hekker nebulók

Kína egyik egyetemén hirdettek meg egy versenyt, ahol a diákoknak egy Tesla S modellt kellett feltörniük. A Tesla Motors nem támogatta a versenyt, de nem is tiltakozott ellene. (Végül persze a diákok által észlelt hibákat felhasználta a cég kijavította rendszerét.)

A Zhejiang egyetem csapata viszonylag egyszerűen bejutott az autó rendszerébe,

távolról kinyitották a mozgó autó ajtaját és a napfénytetőjét. A nyertes csapat egy jelentősebb összeget is kapott a sikeres hekkelésért.

Forrás: Bitport