Szír felkelők lelőttek egy orosz csatarepülőgépet, a pilótát lelőtték

szíria, orosz, csatarepülőgép
Szarakib, 2018. február 3. Az északnyugat-szíriai Idlíb tartomány felett lelőtt Szu-25 típusú orosz csatarepülőgép lángoló roncsai Szarakib település közelében 2018. február 3-án. Az orosz gépet egy szíriai ellenzéki csoport rakétával lőtte le Maarrat-en-Numán város közelében. A pilóta katapultált, és földet ért, de onnan öt kilométerre az első hírek szerint a lázadók foglyul ejtették, későbbi közlések szerint azonban életét vesztette. (MTI/EPA/Abdalla Szaad)
Vágólapra másolva!
Egy szíriai ellenzéki csoport az északnyugat-szíriai Idlíb tartományban szombaton lelőtt egy Szu-25 típusú orosz csatarepülőgépet, amelynek pilótája meghalt. A gép lelövését és a pilóta halálát később az orosz védelmi minisztérium is megerősítette.
Vágólapra másolva!

Frissítés: A dzsihadista Haját Tahrír as-Sám szövetség – melynek a Dzsebhat as-Sám a vezető ereje – később közölte, hogy az ő harcosai lőtték le az orosz repülőgépet.

A gép lelövéséről először egy helyi felkelőparancsnok közlése alapján több hírügynökség és a londoni székhelyű Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) számolt be. Az orosz gépet a közlés szerint rakétával lőtték le Maarrat-en-Numán város közelében. A pilóta katapultált, és földet ért, de onnan öt kilométerre az első hírek szerint a lázadók foglyul ejtették, későbbi közlések szerint azonban meghalt.

Az orosz csatarepülőgép lángoló roncsai Szarakib település közelében Forrás: MTI/EPA/Abdalla Szaad

Az OSDH csak annyit közölt, hogy az orosz pilóta meghalt, de egyéb részletekről nem számolt be. Egy ellenzéki fegyveres azt mondta az AP hírügynökségnek, hogy

a pilótát agyonlőtték, amikor pisztolyából tüzet nyitott a felkelőkre, akik megpróbálták elfogni.

Az orosz védelmi minisztérium a TASZSZ jelentése szerint megerősítette a gép lelövését és a pilóta halálát. Eszerint az incidens a Dzsebhat as-Sám (a korábbi an-Nuszra Front) ellenőrzése alatt álló területen történt, ahol a pilóta földet érés után "a terroristákkal vívott harcban meghalt".

Egy, a közösségi hálózatokon keringő videofelvételen egy véres arcú halott ember látható, akit szakállas férfiak vesznek körül. Egyikük azt kiáltja: "Ő orosz". A videofelvétel hitelességét független forrásból nem erősítették meg.

Az orosz védelmi minisztérium később azt közölte, hogy

az orosz légierő nagy pontosságú fegyverrel légicsapást mért arra a körzetre, ahonnan a Szu-25-öst rakétával lelőtték.

A légicsapásban a közlés szerint a Dzsebhat as-Sám 30 fegyverese meghalt.

Az elmúlt hetekben az orosz légierő által támogatott szíriai kormányerők fokozták támadásaikat a szíriai ellenzékkel szemben Idlíb tartományban.