Olasz sajtó: Macron-ellenes szövetséget hozott létre Orbán és Salvini

ORBÁN Viktor; SALVINI, Matteo
Milánó, 2018. augusztus 28. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Matteo Salvini olasz belügyminiszter (b) fogadja Orbán Viktor miniszterelnököt (k) a milánói városházán 2018. augusztus 28-án. MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs
Vágólapra másolva!
A La Stampa nevű olasz lap szerint Orbán Viktor és Matteo Salvini keddi találkozóján egy Emmanuelle Macron francia elnök és Soros György amerikai spekuláns elleni európai szövetség alakult. A jobbközép Il Giornale pedig arról írt, hogy Olaszország elmozdult a V4-ek felé. Az olasz sajtót kiemelten foglalkoztatta a magyar miniszterelnök és az olasz belügyminiszter tegnapi megbeszélése.
Vágólapra másolva!

Milánóban megállapodás született a migránsok befogadása és a régi, európai establishment ellen – írta az Orbán-Salvini találkozóról a tekintélyes olasz napilap, a La Stampa.

La Stampa: Tegnap megalakult a Macron-Soros-ellenes szövetség

Az 1867-es alapítású lap kitért arra, hogy a bevándorlásellenes politikusok egyeztetése óriási érdeklődést váltott ki a nemzetközi sajtóból: több tucat akkreditált újságíró jelent meg a helyszínen, még egy japán televíziós társság is. A La Stampa is fontosnak tartotta kiemelni, hogy

az egyórás megbeszélés konstruktívan és szívélyes hangulatban zajlott le. Hozzátették, hogy az ezt követő sajtótájékoztatón pedig Orbán és Salvini többször is elismerte egymás munkáját.

Felidézték a magyar miniszterelnök szavait, aki hősnek nevezte Salvinit, és hangot adott annak, hogy az ő sikerén múlik Európa biztonsága. Majd ismertették, hogy az olasz politikus barátjának nevezte Orbán Viktort, aki meglátása szerint „egy mérföldkő" a kontinensen. A lap kiemeli, hogy összeköti kettejüket a kontinensen gondosan felépített, bevándorlást elősegítő hálózat elleni harc. A La Stampa szerint Salvini és Orbán találkozója az olasz és magyar kormány közötti szövetséget fektette le a migráció terén és számos más európai politikai kérdésben. Ennek kapcsán

megemlítették a magyar miniszterelnök tételét: meg kell akadályozni az illegális migrációt. Majd hozzáteszik, hogy Orbán Viktor ezt a híressé vált kerítéssel tette meg.

Matteo Salvini olasz belügyminiszter (b) fogadja Orbán Viktor miniszterelnököt (k) a milánói városházán 2018. augusztus 28-án. MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs

Az olasz újság hangsúlyozta, hogy

a két vezetőnek közös politikai ellenfeleik vannak: a Soros által finanszírozott és Macron által képviselt európai elit.

A megbeszélés eredményét úgy kommentálták, hogy

Matteo Salvini és Orbán Viktor találkozójával a milánói prefektúra épületében létrejött az Emmanuelle Macron francia elnökkel szembeni európai szövetség.

Küzdelmüknek fontos állomása lesz a jövőre esedékes európai parlamenti választás – emelték ki. Úgy látják, hogy a jelenlegi közvélemény-kutatások a nemzetállamok híveinek kedveznek, ami előrevetíti győzelmüket.

Il Giornale: Olaszország elmozdult a V4-ek felé

A jobbközép Il Giornale úgy értékelte, Itália ténylegesen elmozdult a közép-európai V4-országok irányába, hiszen Salvini és Orbán között kormányszintű találkozó zajlott le. A Corriere della Sera külön cikkben mutatta be Orbán Viktor politikai pályafutását és nézeteit.