Olaszország végre vállalja a konfliktusokat

Aquarius, migránsmentő hajó
Migrants rescued from the Mediterranean on board the Aquarius, a boat belonging to the NGOs Doctors Without Borders, off the Italian coast, 27 June 2017. Thousands of migrants were rescued over the last few days as they made their way from Libya to Italy. Photo: Lena Klimkeit/dpa
Vágólapra másolva!
Olaszország diplomáciai vitát okozott azzal, hogy nem engedte kikötni az Aquarius nevű, bevándorlókat szállító francia mentőhajót – mondta Molnár Anna Olaszország-szakértő pénteken a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.
Vágólapra másolva!

Molnár Anna azt mondta, először Máltával kerültek szembe, amikor megkérték őket, hogy fogadják helyettük a hajót. Málta ezt visszautasította arra hivatkozva, hogy a mentést nem ők szervezték. Végül Spanyolország ajánlotta fel, hogy fogadja a hajót, oda viszont több nap, amíg elérnek.

Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Lena Klimkeit

Emmanuel Macron francia elnök cinikusnak nevezte az olasz hozzáállást, az olaszok viszont nem hagyták magára a hajót, a rajta lévő betegeket és a várandósokat kórházba szállították - mutatott rá a szakértő.

Olaszország eddig a szolidaritásra helyezte a hangsúlyt, részt vettek a mentésben, de most azt várják, hogy a többi ország is vállaljon szolidaritást.

Franciaország kevésbé vállalta a kvóta ráeső részét, tízezer migráns helyett még ezret sem fogadott be – jegyezte meg Molnár Anna, jelezve: a francia hozzáállás tegnap óta sokat változott, ezért nem marad el a pénteki olasz-francia találkozó, amelyen szerinte megegyezések születhetnek.