Plagizálásba bukott bele a migránspárti spanyol szocialista egészségügyi miniszter

Carmen Montón
MADRID, SPAIN - JUNE 8: New Health Minister, Carmen Monton is seen upon her arrival at La Moncloa Palace to attend the first cabinet meeting chaired by new Spanish PM Sanchez, in Madrid, Spain on June 8, 2018. Burak Akbulut / Anadolu Agency
Vágólapra másolva!
Lemondott posztjáról Carmen Montón spanyol egészségügyi miniszter, mert csalás és plagizálás gyanúja merült fel a jogi diplomájának megszerzése körül. A szocialista politikus legemlékezetesebb intézkedés az volt, hogy ingyenesség tette az egészségügyet az illegális migránsok számára. Ő a második távozó baloldali kormánytag, Máxim Huerta kulturális minisztert például adócsalás miatt menesztették. Az erősen bevándorláspárti kormányfő, Pedro Sánchez persze kiáll az egészségügyi minisztere mellett.
Vágólapra másolva!

A baloldali politikus kedden késő este jelentette be lemondását, két nappal azután, hogy az eldiaro.es című internetes lap megírta:

Carmen Montón Forrás: AFP/Anadolu Agency/Burak Akbulut

A La Sexta nevű országos kereskedelmi televízió

plágiumgyanúról is beszámolt a miniszter diplomamunkájával kapcsolatban.

A szocialista politikus persze tagadja a vádakat: "nem követtem el semmilyen szabálytalanságot" - jelentette ki Carmen Montón, közölve: azért távozik posztjáról, hogy az ügy ne befolyásolja a kormány megítélését, ami már így is nagyon rossz, elsősorban a felső korlátok nélküli bevándorlás támogatása miatt.

Néhány órával a bejelentés előtt

Pedro Sánchez kormányfő kiállt a csaló minisztere mellett,

és méltatta eddigi munkáját. A lemondás után Twitter-üzenetet tett közzé, amelyben bátornak nevezte Montón döntését.

Ahogy az Origo azt már megírta, az egészségügyi miniszter legfontosabb és egyben a legnagyobb botrányt kiváltó intézkedése az volt, hogy

ingyenessé tette a papírok nélkül érkező, döntően afrikai származású illegális migránsoknak az egészségügyet.

A spanyolok természetesen továbbra is kell fizessenek az egészségügyi szolgáltatások igénybevételéért.

Carmen Montón akkor azzal indokolta a döntését, hogy szerinte

A titokban Soros Györggyel találkozó Pedro Sánchez vezette szocialista kabinet úgy nyomta le a szolgáltatás ingyenessé tételét a madridi parlament torkán, hogy

egyezséget kötött a kis, bevándorláspárti, szélsőbaloldali pártokkal.

– közölte felháborodva Teresa Angulo jobboldali politikus.

Az új egészségügyi tárcavezető, María Luisa Carcedo szerdán teszi le hivatali esküjét.

Carmen Montón

a második miniszter, aki távozik a június elején megalakult szocialista spanyol kormányból.

Máxim Huerta kulturális miniszter mindössze hat nappal beiktatás után mondott le, miután El Confidencial című internetes lap közölte:

Montón ugyanott szerezte jogi diplomáját, ahol Cristina Cifuentes, a madridi autonóm regionális kormány konzervatív néppárti elnöke, aki április végén kényszerült lemondásra miután a spanyol sajtó heteken át cikkezett diplomahamisítási botrányáról.

Az ügyben a hatóságok is eljárást indítottak az egyetemen felmerült szabályságok miatt.