Lemondott a botrányelnöknő

stuber andrea
Vágólapra másolva!
Lemondott Stuber Andrea újságíró, a színikritikusok egyesületének elnöke. A magukat szerényen Színházi Kritikusok Céhének nevező szervezet közleményt adott ki, ami szerint "az elnökségben és a tagságban lefolyt, belső ügynek tekintett viták" következtében mondott le. Néhány hete Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház igazgatója bejelentette, hogy nem fogadja el a színikritikusok jelölését, elfogultságuk miatt nem szeretne tőlük semmilyen díjat kapni. Úgy tudjuk, egyre többen gondolják úgy a tagok közül, hogy nevetségessé vált a szervezet balliberális elfogultsága.
Vágólapra másolva!

Stuber Andrea alatt a színikritikusok szervezete ugyanolyan elfogult maradt, mint elődje, a magát az utóbbi időben már írónőnek nevező kritikus, Tompa Andrea alatt. (Tompa Andrea szervezett külföldről színházi szakembereket, hogy megnézzék 2012-2013-ban a Nemzeti Színház előadásait, amikor még Alföldi Róbert volt az igazgató, hogy segítsenek Alföldi előadásait külföldre vinni. Mint ismert, egyetlen egy előadást sem sikerült kivinni.)

Stuber Andrea Forrás: Szkárossy Zsuzsa

A színházi kritikusok szervezetének elfogultsága miatt döntött úgy Vidnyánszky Attila, hogy nem szeretne tőlük semmilyen díjat kapni. Így hiába jelölték a Bánk bán-rendezését a legjobb előadás díjára, Vidnyánszky Attila lemondott erről.

Stuber Andrea a kilencvenes években egyszerre volt Verebes István dramaturgja a nyíregyházi színházban, és egyszerre írt kritikákat a Népszavában. 2018. április 9-én, a Fidesz sorozatban harmadik kétharmados győzelmének másnapján a következő gondolatokat osztotta meg az interneten: "megérem én még a mentálisan és morálisan is pusztító Orbán-rendszer alóli felszabadulást?" Azaz, ilyen függetlenül és semlegesen fogalmazott a most lemondott elnök.

Úgy tudjuk, lemondásában az is szerepet játszott, hogy a tagok közül többen is úgy gondolják, nem normális helyzet, hogy közismert ellenzéki elfogultságuk miatt nem szeretne velük semmilyen módon kapcsolatban lenni (tőlük díjat sem kapni) a legnagyobb magyar színházrendező, a Nemzeti Színház igazgatója.

A kritikusok szervezetét ezután - milyen meglepő - az Index kritikusa vezeti, ősszel pedig tisztújítás lesz.