Elismerte az ENSZ: sok migráns csak a jobb élet miatt jön Európába

Földközi-tenger, 2015. április 20.
Az Opielok Offshore Carriers (OOC) német hajózási válalalt által 2015. április 20-án közreadott kép illegális menekültekről egy félig elsüllyedt hajóban a Földközi-tengeren, a vállalat Jaguar teherhajójának közelében ápr
Az Opielok Offshore Carriers (OOC) hajózási vállalat által közreadott kép illegális menekültekről egy félig elsüllyedt hajóban Olaszországhoz közel a Földközi-tengeren, a vállalat Jaguar teherhajójának közelében április 12-én. Az OOC több mint 1,500 menekültet mentett ki a tengerből 2014 decembere óta.
Vágólapra másolva!
A Földközi-tengeren az Európai Unió (EU) felé igyekvő embereknek csak egy része menekült, ezért az EU tagállamainak képessé kell válniuk arra, hogy gyorsan hazaküldjék mindazokat, akiket nem illet meg a menedékjog - hangsúlyozta az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) vezetője egy szerdai német interjúban.
Vágólapra másolva!

Filippo Grandi a Bild című lapnak kiemelte, hogy az érkezők közül sokan nem menekültek, és azért akarnak bejutni az EU-ba, hogy munkát szerezzenek és jobban éljenek.

- nyilatkozta a napilapnak az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának vezetője.

Filippo Grandi, az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) vezetője Forrás: Wikipedia/ Mahmoud-Ashraf

Az EU-s országoknak a menedékjogi visszaélések megakadályozásáért törekedniük kell arra, hogy a menedékjogi kérelmek elbírálása alapos és gyors legyen, a védelemre nem szoruló embereket pedig emberségesen, de gyorsan vissza kell juttatni a hazájukba. Ehhez azonban megállapodásokat kell kötni azokkal az országokkal, amelyekből a védelemre nem szoruló emberek származnak, ami nagy feladat az EU-s tagállamoknak, és a UNHCR nem tudja megoldani helyettük - fejtette ki Grandi.

Az Opielok Offshore Carriers (OOC) hajózási vállalat által közreadott kép illegális menekültekről egy félig elsüllyedt hajóban Olaszországhoz közel a Földközi-tengeren, a vállalat Jaguar teherhajójának közelében április 12-én. Az OOC több mint 1,500 menekültet mentett ki a tengerből 2014 decembere óta Forrás: MTI/EPA/DPA/Opielok Offshore Car

Az olasz diplomata Matteo Salvini olasz belügyminiszter tevékenységével kapcsolatban kiemelte, hogy a Liga nevű párt vezetőjének igaza van abban, hogy

nem volt fair Olaszországot éveken keresztül magára hagyni a menekültügyi problémákkal, és az is igaz, hogy a Földközi-tengeren az EU felé irányuló migrációt hatékonyabban kell kezelni és a menekülteket jobban szét kell osztani az EU-ban.

Azonban mélységesen helytelen arról beszélni, hogy invázió zajlik Európa ellen, és olyan földrész vagyunk, amelyet megszállnak emberek, akik azért jönnek, hogy kihasználjanak minket - tette hozzá Filippo Grandi.