Ukrajna felől érkező migránsokat kaptak el a román határon

Déli határzár Magyarországon
Kelebia, 2016. december 15. Szolgálatot teljesítő rendőr a déli határszakaszon Kelebia térségében 2016. december 15-én. MTI Fotó: Ujvári Sándor
Vágólapra másolva!
Ukrajna felől is próbálkoznak az Európai Unió területére jutni a migránsok: a román határrendészet az ukrán-román zöldhatáron átszökött ázsiai határsértők feltartóztatásáról közölt információkat.
Vágólapra másolva!

A legutóbbi eset még kedden történt, amikor az illegális bevándorlás megfékezését célzó művelet során a darabani-i határrendőrök

tíz, az ország belseje felé tartó férfit állítottak meg a Botosani megyei Oroftiana közelében.

Romániát keleti szomszédaitól (a Moldovai Köztársaságtól és Ukrajnától) vízi határ választja el, az északkeleti térségben pedig Oroftiana az első falu, ahol már nem kell a Prut folyón átkelniük, hanem

szárazföldön próbálhatnak bejutni az országba a migránsok.

A feltartóztatott fiatalembereknél nem találtak iratokat.

Kihallgatásuk során kiderült, hogy

Tiltott határátlépés gyanújával indult eljárás ellenük, amelyet azonban az ukrán hatóságok fognak lefolytatni, a két ország közti toloncegyezmény alapján ugyanis az ázsiai határsértőket kihallgatásuk után azonnal átadták az ukrán határőrizeti szerveknek.

A pakisztáni és az indiai illegális bevándorlók nem lehettek menekültek, mivel egyik délkelet-ázsia államban sem folyik katonai konfliktust.

A magyar-szerb határ megerősítése óta a Nyugat-Európába igyekvő migránsok egy része Románia felől próbálja megkerülni az akadályt.

A magyar-szerb határra emelt biztonsági kerítés védi meg Közép-Európát a migránsoktól. Forrás: MTI/Ujvári Sándor

A legtöbben Szerbia felől próbálkoznak, és amennyiben sikerül átszökniük a határon, menedékkérelemmel fordulnak a román hatóságokhoz.

A Romániában

Romániától tavaly csaknem

ötezer illegális bevándorló kért menedékjogot, ami több mint két és félszerese az egy évvel korábbi adatnak.

Az előző évhez képest több mint négyszeresére nőtt tavaly a román-magyar határon feltartóztatott határsértők száma.