Több tucat járatot töröltek az Agung újabb kitörése miatt

Vulkánkitörés Indonéziában
General view of Mount Agung during an eruption seen from Kubu sub-district in Karangasem Regency, on Indonesia's resort island of Bali on November 26, 2017. Mount Agung belched smoke as high as 1,500 metres above its summit, sparking an exodus from settlements near the mountain. / AFP PHOTO / SONNY TUMBELAKA
Vágólapra másolva!
Légitársaságok több tucat járatot töröltek elővigyázatosságból az indonéziai Bali szigetén az Agung vulkán újbóli kitörése miatt csütörtökön, bár helyi katasztrófavédelmi hatóságok szerint a légi közlekedés egyelőre nincs veszélyben.
Vágólapra másolva!

A malajziai AirAsia 22, Balira induló, illetve onnan induló járatot törölt, az ausztrál JetStar pedig 14-et. A Virgin Australia, a Qantas, illetve a Korean Air is csatlakozott hozzájuk, valamint helyi légitársaságok is. A fennakadások összesen több mint 6700 utast érintenek.

A denpasari repülőtér szóvivője az Antara indonéziai hírügynökségnek elmondta: a járatok törléséről a légitársaságok döntöttek, a repülőtér zavartalanul működik.

Forrás: AFP/Sonny Tumbelaka

Az Agungból szerda óta 2000 méter magasságra tör fel szürke hamu.

Egyelőre a riasztási szint egy fokozattal van a legmagasabb alatt.

Az Agung 1963 óta először tavaly szeptemberben kezdett el ismét működni, majd novemberben háromszor kitört. A környékén lévő falvakból több mint 130 ezer ember menekült el. A tűzhányó tevékenysége utána fokozatosan alábbhagyott, ezért az idén februárban egy fokozattal lejjebb vitték a riasztási szintet a legmagasabbról, és 6 kilométerről 4-re csökkentették a kiürítési zóna sugarát.

A 3031 méteres tűzhányó 1963-as és 1964-es kitörései több mint 1200 életet követeltek. Indonézia a Csendes-óceán partjain végigfutó tűzgyűrűnek nevezett térség mentén helyezkedik el, amely vulkánkitöréseiről és földrengéseiről ismert.