A román oktatásügyi miniszter támogatja a marosvásárhelyi egyetemegyesítést

Vágólapra másolva!
Valentin Popa román oktatásügyi miniszter egyetért a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE) és a városban működő Petru Maior Egyetem egyesülésével.
Vágólapra másolva!

A miniszter Navracsics Tiborral, az Európai Bizottság oktatásért, kultúráért, ifjúságért és sportért felelős biztosával és Kelemen Hunorral, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnökével közösen tartott sajtótájékoztatót Marosvásárhelyen.

Valentin Popa kijelentette: a két egyetem szenátusa döntött az egyesülésről, és a miniszter véleménye nem befolyásolhatja az egyetemi autonómia elvét. Azt a reményét is megemlítette azonban, hogy ne legyenek szociális feszültségek az egyetemegyesítés kapcsán.

- jelentette ki a miniszter.

Valentin Popa azt mondta, az oktatási törvény csak javasolja, és nem írja elő, hogy a multikulturális egyetemeken önálló struktúrákba kell szervezni az egyes nyelveken zajló oktatást.

A sajtótájékoztatón Kelemen Hunor RMDSZ-elnök úgy vélekedett, hogy ha már a magyar tagozat akarata ellenére a MOGYE bekebelezi a Petru Maior Egyetemet, akkor ez új helyzetet teremt, és reményét fejezte ki, hogy ebben az új helyzetben

a magyar közösség előre tud lépni oktatási jogainak érvényesítése terén.

Kijelentette: ha a multikulturális egyetemként meghatározott MOGYE bekebelezi a román tannyelvű Petru Maior Egyetemet, induljon magyar nyelvű oktatás a bekebelezett egyetem által működtetett szakokon is.

Navracsics Tibor a sajtótájékoztatót megelőző kulturális fórumon beszélt a MOGYÉ-ről. Kijelentette, levelet írt a korábbi román miniszternek, de az oktatásért is felelős biztosként ennél többet nem tehet, mert nincsen hatásköre beleszólni a tagállamok oktatáspolitikájába. "A jószolgálati közvetítésnél többet nem tudok tenni, de erre készen állok" - fogalmazott Navracsics Tibor.

Április közepén a MOGYE szenátusa a magyar tagozat képviselőinek tiltakozó távollétében szavazta meg a Petru Maior Egyetem bekebelezésére vonatkozó határozatot.

A MOGYE kizárólag magyar tannyelvű intézményként alakult 1945-ben. Az intézményben a kommunista pártvezetés szóbeli utasítására vezették be 1962-ben a román nyelvű oktatást is, amely fokozatosan háttérbe szorította a magyar orvosképzést. Ma az egyetem vezető testületei a román oktatók kétharmados többségével működnek, és a magyar tagozat elsorvasztására törekednek. Az egyetemegyesítés révén tovább csökkennek a magyar tagozat érdekérvényesítési lehetőségei.