Terrortámadás Párizsban: elvágta egy férfi torkát egy dzsihadista az utcán, több járókelőt megkéselt

késelés Párizs belvárosában, 2018.05.12.
Firefighters vehicles block Saint Augustin street in Paris centre after one person was killed and several injured in a knife attack in Paris on May 12, 2018. The assailant was killed by police. / AFP PHOTO / Thomas SAMSON
Vágólapra másolva!
Egy ember meghalt, többen pedig megsérültek, miután egy rendőrségi források szerint 29 éves dzsihadista férfi késsel támadt az emberekre Párizs belvárosában, az Opera mellett. Az Europe 1 rádió rendőrségi tudósítója twitterüzenetében azt írja, hogy a gyilkos azt üvöltötte: Allah Akbar. Vagyis, terrortámadás volt. A Le Figaro rendőrségi informátora is erről beszélt. A francia főügyész szerint két tanú is azt állítja: Allah Akbart rikácsolt a terrorista. A dzsihadista terrortámadás tényét erősíti, hogy a gyilkos az áldozatának elvágta a torkát. Az Iszlám Állam magára vállalta a merényletet. Cikkünk frissül.
Vágólapra másolva!

Ő volt a gyanú szerint a támadó

Több külföldi oldal is azt írta, hogy a támadó Sam Hyde, egy radikalizálódott francia állampolgár volt. Úgy tudjuk, második generációs migráns.

A támadó utolsó szavai

A Le Parisien rendőrségi forrásra hivatkozva azt írta, hogy mielőtt lelőtték, a támadó azt kiabálta a rendőröknek:

Egy szemtanú szerint a késelés előtt a támadó azt kiáltotta: Allah Akbar.

Videók a helyszínről

Egy férfi a halálos áldozat

A Sky News azt írja, a támadó halálos áldozata egy férfi volt. Úgy tudni, a két életveszélyben lévő sérült egy nő és egy férfi.

A szemtanúk szerint hatalmas pánik tört ki

Egy férfi azt mondta, egy étteremben ültek a barátnőjével, majd nem sokkal este kilenc óra előtt hirtelen emberek szaladtak be az épületbe azt kiabálva:

A szemtanú szerint az emberek elbarikádozták az étterem bejáratát, mert attól tartottak, hogy a késelő utánuk megy.

Forrás: AFP/Thomas Samson

Találomra támadt késsel a járókelőkre egy férfi

A támadás Párizs központjában történt. Szemtanúk szerint hatalmas pánik tört ki, az emberek az utcáról az éttermekbe menekültek.

A férfi nyolc embert megsebesített, közülük kettőt súlyosan.

Forrás: AFP/Thomas Samson

A támadót rendőrség lelőtte.

A Les valeurs actuelles nevű francia konzervatív hetilap egy szemtanú üzenetét közli, eszerint a gyilkos, mielőtt találomra késelni kezdett, azt üvöltötte: Allah Akbar. A szemtanú egyébként az Europe 1 rádió rendőrségi tudósítója.

A Figaro rendőrségi forrásokra hivatkozva azt írta, hogy terrortámadásról lehet szó.

LEGFRISSEBB:

Megérkezett a terrortámadás helyszínére a francia főügyész, Francois Molins. Azt mondta, hogy két szemtanú szerint is Allah Akbart rikácsolt a gyilkos, mielőtt elvágta volna áldozatának a torkát. Az ügyben az antiterrorista osztag nyomoz.

A Le Parisien szerint a terrorista, miután elvágta áldozata torkát és több járókelőt összevagdosott, menekülni kezdett. Két rendőr követte, állítólag a terrorista az egyik rendőrre rálőtt, aki megsérült. A rendőr sérülését a Le Parisien is egyelőre feltételezésként írja. A rendőrök két sarkon át üldözték, majd a terrorista váratlanul megállt, megfordult, és ekkor üvöltötte, hogy öljetek meg, vagy én öllek meg titeket. Ekkor az egyik rendőr rálőtt a terroristára, akinél tehát fegyver is volt. Az egyik lövés a szívét érte, azonnal meghalt.

A terrortámadás és az üldözés Párizs abszolút belvárosában, egyik legdrágább negyedében, a párizsi régi Operaház, a Garnier környékén volt. A legforgalmasabb turistanegyedben, szombat este 9 óra körül.

Nem sokkal hajnali 1 óra előtt az Iszlám Állam bejelentette, hogy magukra vállalták a merényletet.

Laurent Wauquiez, az ellenzéki Republikánusok elnöke (Sarkozy egykori pártjának vezetője) azt mondta, hogy az iszlamista barbarizmus miatt megint vér folyt Franciaországban. És, hogy nem elegendőek a szavak, most már tettekre van szükség. Utóbbi mondatával elég egyértelműen Emmanuel Macron elnök tehetetlenségére utalt.

A Le Figaro szerint nem volt papír a dzsihadistánál, egyelőre nem tekinthető bizonyítottnak, hogy a korábban közölt férfi a gyilkos.