Azért gyilkolták meg őket, mert az igazságról írtak

Ján Kuciak
Ján Kuciak szlovák oknyomozó újságírót és párját, Martina Kusnírovát 2018. február 21-én gyilkolták meg nagymácsédi otthonukban brutális kegyetlenséggel. Szó szerint kivégezték őket. Pozsonyban heteken át több ezer mécses égett a meggyilkolt Ján Kuciak és párja emlékére a szlovák kormányhivatal kapujánál. A gyilkossági ügy kapcsán tüntetés-sorozat volt Szlovákia szerte, aminek következtében kénytelen volt lemondani több szlovák kormánytag is.
Vágólapra másolva!
Tavaly hatvanöt, 2016-ban pedig 57 újságírót gyilkoltak meg a Riporterek Határok Nélkül (RSF) jelentése alapján. Többen háborús övezetben haltak meg, de az újságírók békés területen sincsenek mindig biztonságban, többen haltak azért, mert korrupciós ügyeken dolgoztak, vagy szervezett bűnözői csoportok ellen nyomoztak. Előfordult, hogy az interjúalanyaik vagy volt kollégáik ölték meg őket.
Vágólapra másolva!

Kettős gyilkosság

A 27 éves Ján Kuciakot és mennyasszonyát, ahogy azt az Origo megírta, a galántai járásban található Nagymácsédon, saját családi házában gyilkolták meg a hétvégén.

Mindkettőjüket lelőtték.

Mécsesek ezrei égnek Ján Kuciak meggyilkolt szlovák tényfeltáró újságíró emlékére a szlovák kormányépület kapujánál, Pozsonyban 2018. február 28-án este. Forrás: MTI/EPA/NEWS AND MEDIA HOLDING/Matej Kalina

A fiatal újságíró főleg kormányközeli vállalkozók adócsalás-gyanús ügyeivel foglalkozott.

A szálak egy olasz maffiacsoporthoz vezették a riportert.

Kuciak valószínűleg egy 10 millió eurós (3 milliárd forint) lakópark építése körüli adócsalási ügyet talált. Kuciak fiatal kora ellenére tapasztalt újságíró volt, és a Nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem Újságíró Karának doktorandusz hallgatója is egyben. Brutális kivégzése előtt fenyegető üzeneteket kapott.

- írta neki egy rosszakarója. Ez abban a rendőrségi jegyzőkönyvben is szerepel, amely 44 nappal a férfi halála előtt készült. A férfi ismerősei szerint az újságíró felkereste a helyi rendőröket, de úgy látta, hogy nem veszik komolyan. Kuciak gyilkosságában a szlovák rendőrök nyomoznak. Robert Fico kormányfő 1 millió eurós nyomravezetői díjat ajánlott fel annak, aki tudja, ki ölhette meg az oknyomozó újságírót.

Darabokban került elő

Tavaly nyáron tűnt el Kim Wall svéd újságírónő, miután Peter Madsen dán milliárdos és feltaláló saját építésű tengeralattjárójának fedélzetére lépett a dániai Koge-öbölben. Wall halálesete minden szempontból kilóg a sorból, és inkább hasonlít egy hollywoodi thrillerre.

Kim Wall Forrás: AFP/Tom Wall

Kim Wall maga kért interjút a dán „fenegyerek” feltalálótól, aki beteges vágyait élte ki a nővel.

Madsen a Nautilus fedélzetére invitálta az újságírónőt, ahol megkínozta. Wall barátja jelentette be az újságíró eltűnését, mivel a tervezett utazás két óra lett volna a tengeralattjárón, de a nő nem tért vissza időben. A gyanú szerint Madsen megölte Wallt,

testét feldarabolta, és a tengerbe dobta, majd a hajót elsüllyesztette.

Az újságírónő testének darabjait napokkal a gyilkosság után mosta partra a víz. A hatóságok DNS-vizsgálatai alapján azonosították a maradványokat. Madsent január 18-án tartóztatták le, Kim Wall meggyilkolásával vádolják, tárgyalása március 8-án lesz.

Autójában robbantották fel

Daphne Caruana Galizia máltai oknyomozó riporternőt 2017. október 16-án robbantották fel az autójában. Galizia a

máltai kormányhoz köthető korrupciós ügyeken dolgozott,

egyik nagy port kavart írásában arról írt, hogy egy offshore-botrány alapjául szolgáló Panama-iratokban megneveztek egy olyan céget is, amely a miniszterelnök feleségének tulajdonában állt. Ahogy az Origo megírta,

célzott merénylet történt.

A máltai kormányfő azonnal elítélte a gyilkosságot, még úgy is, hogy Galizia több alkalommal bírálta őt.

- mondta.

A máltai közszolgálati televízió információi szerint az újságírónő két héttel a merénylet előtt fenyegető üzeneteket kapott, és ezt jelentette a rendőrségen. A nyomozók végül három férfit gyanúsítottak a gyilkossággal:George Degiorgiot, a testvérét Alfredet, és Vince Muscat.

Daphne Caruana Galizia Forrás: AFP/Matthew Mirabelli

A bombát valószínűleg egy jacht fedélzetéről indították be.

Élő adásban lőtték agyon

Alison Parkert és operatőrét Adam Wardot 2015-ben ölték meg. Mindketten a virginiai WDBJ-nél dolgoztak, és mindkettejüket élő adásban lőtte le volt kollégájuk.

Eközben a stúdióban ülő munkatársaikat szabályosan sokkolta, amit élőben végig kellett nézniük.

Élő adásban lőttek le egy újságírót és egy operatőrt Amerikában, Alison Parker, Adam Ward Forrás: Twitter/ WDBJ7

Az adás rendezője azonnal visszakapcsolt a stúdióba, ahol a műsorvezetőnő annyit tudott mondani, hogy

ő maga sem tudja, mi történt a helyszínen, és honnan jöttek a lövések.

A nézők pedig mindössze annyit láthattak az egészből, hogy a riporter és a műsor vendége is a földre veti magát. Ekkor lőtték meg az operatőrt, akinek a kamerája a földre zuhant. A gyilkos arca egy pillanatra feltűnt a képen, úgyhogy a rendőrök azonnal azonosítani tudták a lövöldözőt. A csatorna korábbi munkatársa,

Bryce Williams volt a támadó.

A férfi elmenekült a helyszínről, de később magát is súlyosan megsebesítette. Belehalt a sérüléseibe. A 24 éves Parker és a 27 éves Ward életét már nem tudták megmenteni, ők azonnal meghaltak, még a helyszínen.

Fejbe lőtték, majd továbbhajtottak

Bardhyl Ajeti 28 éves volt, egy albán napilapnak, a Bata Sotnak írt. 2005 júniusában egy olasz kórházban halt meg három héttel az után, hogy Koszovóban meglőtték. Ajeti az autóját vezette Pristinából, amikor

egy másik autóból tüzet nyitottak rá.

A fején érte a lövés, amitől azonnal kómába esett.

Ajeti napi szinten írt a Bata Sotnak, mivel a lap a koszovói Demokratikus Liga pártjának volt a szövetségese, így

Ajeti gyakran kritizálta az ellenkező oldalt és annak politikusait.

Ajeti a nemzetközileg felügyelt médiabiztosnál jelezte, hogy életveszélyesen megfenyegették. 2002 nyarán a Bota Sot és Ajeti azokat a nemzetközi hatóságokat támogatta, amelyek letartóztatták a háborús bűnöket elkövető Koszovói Felszabadítási Hadsereg (KLA) korábbi tagjait.