Lemondott Matteo Renzi a Demokrata Párt elnöki tisztségéről

RENZI, Matteo
Róma, 2018. március 5. Matteo Renzi korábbi olasz miniszterelnök, a kormányzó balközép Demokrata Párt (PD) főtitkára sajtótájékoztatót tart az olasz parlamenti választások eredményéről Rómában 2018. március 5-én, a választások másnapján. Renzi bejelentette, hogy lemond az ellenzékbe vonuló párt vezetéséről a választási vereséget követően. A PD a voksok mintegy 18 százalékát szerezte meg, messze elmaradva az elitellenes, euroszkeptikus Öt Csillag Mozgalom (M5S) és a jobbközép pártszövetség eredményétől. (MTI/EPA/Ettore Ferrari)
Vágólapra másolva!
Bejelentette hétfői sajtótájékoztatóján Matteo Renzi korábbi olasz kormányfő, hogy lemond a balközép Demokrata Párt (PD) éléről a választási vereséget követően.
Vágólapra másolva!

Renzi megismételte a korábbi kijelentését, amely szerint a PD ellenzékbe vonul a következő parlamenti időszakra. A PD-nek nem szabad semmilyen megállapodást kötnie a "szélsőséges pártokkal" – tette hozzá.

Matteo Renzi Forrás: MTI/EPA/ANSA/Ettore Ferrari

Hétfőn korábban az ANSA olasz hírügynökség "egy párton belüli, megbízható forrásra" hivatkozva számolt be arról, hogy Renzi távozik a PD éléről, ám Marco Agnoletti, Renzi szóvivője azonban akkor azt mondta: nincsen tudomásuk ilyen döntésről.

A jelenleg kormányon lévő PD a múlt vasárnap tartott parlamenti választáson a voksok mintegy 18 százalékát szerezte meg, s ezzel messze elmaradt mind az elitellenes, euroszkeptikus Öt Csillag Mozgalom (M5S), mind a jobbközép pártszövetség eredményétől.