A volt ügynök megmérgezése miatt egyre feszültebb a brit-orosz kapcsolat

Szergej Szkripal
Moszkva, 2018. március 6. 2006. augusztus 9-i felvétel egy moszkvai bíróság képernyőjéről, amelyen az előzetes letartóztatásban levő Szergej Szkripal orosz kém rács mögül beszél ügyvédjével az épületben. Szkripalt és egy nőismerősét 2018. március 4-én eszméletlenül találták egy köztéri padon az angliai Salisburyben. A 66 éves Szkripalt súlyos mérgezéses tünetekkel kezelik a városi kórházban, állapota válságos. (MTI/AP/Misa Dzsaparidze)
Vágólapra másolva!
Kemény válaszra számíthat Oroszország, ha bebizonyosodik, hogy köze van Szergej Szkripal volt orosz-brit kettősügynök megmérgezéséhez – mondta Boris Johnson brit külügyminiszter a londoni parlamentben kedden. A Scotland Yard terrorelhárító szolgálata is vizsgálja az ügyet.
Vágólapra másolva!

A 66 éves Szkripalt és 33 éves lányát, Juliját eszméletlenül találták hétfőn az angliai Salisburyben egy bevásárlóközpont előtti padon, és válságos állapotban szállították őket kórházba. Vélhetőleg megmérgezték őket, de egyelőre nem tudni, hogy ehhez milyen anyagot használtak.

– tette hozzá Johnson.

2006. augusztus 9-i felvétel egy moszkvai bíróság képernyőjéről, amelyen az előzetes letartóztatásban levő Szergej Szkripal rács mögül beszél ügyvédjével az épületben Forrás: MTI/AP/Misa Dzsaparidze

A brit diplomácia vezetője szerint Nagy-Britannia akár új szankciókat is kiszabhat Oroszországra.
"Nem akarok senkire ujjal mutogatni" – hangsúlyozta Johnson. "Azonban fel kell hívnom a világ minden kormányának figyelmét arra, hogy nem maradnak büntetlenül a Nagy-Britannia területén ártatlan életek kioltására tett kísérletek" – mondta a politikus.

A külügyminiszter nyugtalanítónak nevezte a jelenlegi incidenst, amely Alekszandr Litvinyenko halálára emlékeztette őt. A Kremlt bíráló orosz állambiztonsági tisztet 2006-ban mérgezték meg radioakítv polóniumizotóppal a brit fővárosban. Moszkva következetesen tagadta, hogy köze lett volna Litvinyenko halálához.

Az orosz-brit kapcsolatok azóta is mélyponton vannak.

Ehhez Litvinyenko meggyilkolásán túl hozzájárult az is, hogy Oroszország annektálta a Krím félszigetet, valamint a szíriai konfliktusban Bassár el-Aszad szíriai elnököt támogatja.

A Scotland Yard később bejelentette, hogy terrorelhárító szolgálata is bekapcsolódott a nyomozásba, viszont az esetet a hatóságok továbbra sem minősítették terrorcselekménynek.

A közlemény szerint azonban "a szokatlan körülmények miatt" az a döntés született, hogy a vizsgálat vezetését a terrorellenes ügyosztály vegye át Wiltshire megye területileg illetékes rendőrségétől, mivel a terrorelhárító szolgálatnak van meg az ehhez szükséges szakértelme.

A Scotland Yard kedd délutáni közleményében nem említi név szerint a két megmérgezett személyt, és a nyilatkozat külön is hangsúlyozza, hogy a rendőrség nem tesz közzé részleteket a válságos állapotban lévő két emberről.

Mark Rowley, a Scotland Yard terrorelhárító szolgálatának parancsnoka a keddi rendőrségi nyilatkozathoz fűzött kommentárjában mindazonáltal közölte: a vizsgálat korai szakaszban jár, és "a találgatások nem segítik" az előrelépést.

Rowley szerint a nyomozás középpontjában jelenleg annak kiderítése áll, hogy milyen szer okozta a két ember megbetegedését. A Scotland Yard megítélése szerint a lakosságot nem fenyegeti semmiféle kockázat az incidensből eredően.

A mérgezést okozó anyag mibenlétének felderítésébe a brit védelmi minisztérium Porton Downban működő titkos vegyi és biológiai kutatóintézetének szakértői is bekapcsolódtak.

Boris Johnson Forrás: AFP/Oli Scarff

Boris Johnson brit külügyminiszter kedden a londoni alsóházban egyenes utalást tett arra, hogy London valamilyen formában bojkottálhatja a nyári oroszországi labdarúgó-világbajnokságot, ha bebizonyosodik Oroszország felelőssége a mérgezési ügyben, de a tárca illetékesei kedd délután közölték, hogy Johnson nem az angol labdarúgó-válogatott távol maradására gondolt.

A miniszter szerint ha kiderül, hogy Moszkva áll az angliai incidens mögött, akkor "nagyon nehéz lenne elképzelni", hogy a sporteseményen az Egyesült Királyság "normál módon" képviseltethetné magát.
Johnson munkatársai nem sokkal később arról tájékoztatták a brit sajtót, hogy a külügyminiszter brit kormányzati illetékesek és egyéb tisztviselők esetleges távol maradására utalt.

Az angol labdarúgó szövetség (FA) elnöke Vilmos herceg, a brit trón majdani várományosa, II. Erzsébet királynő unokája.

Boris Johnson alsóházi felszólalásában kijelentette, hogy nem akarja "megelőlegezni" a mérgezéses incidens vizsgálatának eredményét, ugyanakkor Oroszországot "rosszindulatú, felforgató hatalomnak" nevezte.

Szkripal a brit külső hírszerzés (MI6) beépített ügynöke volt, aki tíz éven át dolgozhatott a briteknek. Az orosz katonai hírszerzés egykori ezredese Nyugat-Európában tevékenykedő orosz ügynökök tucatjait leplezte le, és a hivatalos orosz vádak szerint ezért 100 ezer dollárt kapott az MI6-től. Szkripalt 2006-ban 13 év fegyházra ítélték, ám 2010-ben, egy orosz-amerikai kémcsere során Nagy-Britanniába távozhatott. Azóta Salisburyben élt.