Vulkánkitöréstől félnek Balin, tízezrek menekülnek

Mount Agung Bali
A general view shows Mount Agung from Karangasem on the Indonesian resort island of Bali on September 24, 2017. Authorities have raised alert levels for a volcano on the Indonesian resort island of Bali after hundreds of small tremors stoked fears it could erupt for the first time in more than 50 years. / AFP PHOTO / SONNY TUMBELAKA
Vágólapra másolva!
Mintegy 50 ezer embernek kellett elhagynia az otthonát Balin, egy aktív vulkán, a Mount Agung miatt, amely bármely pillanatban kitörhet.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt napokban több száz apróbb rengést figyeltek meg a szakértők az indonéziai sziget egyik vulkanikus hegységének térségében.

Forrás: AFP/Sonny Tumbelaka

Mivel a hegység egyre csak fortyog a hatóságok elrendelték az első óvintézkedések között a lakosság kitelepítését és a térség 12 kilométeres körzetének lezárását. Az indonéziai nemzeti vulkanológiai központja szerint a vulkán szeizmikus energiája egyre csak növekszik és áramlik. Az egyik szakértő arról beszélt, hogy

vasárnap már 200 méter magas füstgomolyagot lehetett látni a hegy fölött. Állítása szerint korábban még sosem láttak ehhez foghatót, ugyanis kénes füst kúszott ki a kráterből.

A jelentések szerint már Augusztus vége fele felfigyeltek a sekélyebb rengésekre, majd ez szeptember 14-én fordult komolyabbra. Akkor kiadták a másodfokú riasztást a térségre.

A Jakarta Post úgy tudja, hogy

több ezer ember él most iskolák és városházak menedékében, ahova tehergépkocsik szállítják őket. Néhány közösség otthont adott a haszon- és háziállatok számára is.

A 130 aktív vulkán közül az egyik pont a Moint Agung Indonéziában. A vulkán legutóbb 1963-ban tört ki.

A hatóságok pénteken emelték a legmagasabb fokozatra a riadókészültséget, jelezve a vulkán közelgő kitörését. Egy tisztviselő elmondta, hogy 49 300 ember él a vulkán közelében, őket tíz táborban helyezték el. Egyesek ugyanakkor nem akarták elhagyni házukat, őket kényszerrel fogják kitelepíteni.

Annak ellenére, hogy a vulkán környékén az elmúlt két hétben drámai módon felerősödött a szeizmikus tevékenység, a hatóságok azt mondták a turistáknak, hogy nem kell aggódniuk. A Bali északi részén lévő Agung mintegy 70 kilométerre van a turistaparadicsomként ismert Kuta településtől. Az embereknek azt tanácsolták, hogy maradjanak legalább 9 kilométerre a krátertől.
Balin a Ngurah Rai nemzetközi repülőtér rendben működik azóta, hogy a pénteken emeltek a riadókészültség szintjén.
A 3031 méter magas Agung legutóbb 1963-ban tört ki, több mint 10 kilométeres magasságba lövellve ki hamuoszlopot. Akkor mintegy 1200 ember halt meg.