Fel akarta robbantani a metrót Ismael, a 18 éves muszlim terrorista

Day elevated railway EUROPE France HORIZONTAL No People Nord oar Outdoors public transport railroad car subway TRAIN Transportation Villeneuve d'Ascq SQUARE FORMAT
France, Nord (59), Villeneuve d'Ascq, Lille Metro (Lille Underground) also called VAL (in fench : véhicule automatique léger)
Vágólapra másolva!
Bejelentette a francia belügyminiszter, hogy muszlim radikálisok több terrortámadásra is készültek az elmúlt hónapokban, például melegbárakat is fel akartak robbantani. Februárban pedig egy fiatal dzsihadista az észak-francia nagyváros, Lille metróját. Nevet nem mondott, de a La Voix Du Nord regionális újság kikövetkeztette: ez csak Ismael Z., a 18 éves lille-i terrorista lehet.
Vágólapra másolva!

Februárban ugyanis elfogtak a francia kommandósok egy 18 éves muszlim fiatalembert, akit már hetek óta figyeltek. Fegyvereket és robbanószereket akart venni, és a radikális, franciagyűlölő mecset, a dél-lille-i Arbrisseau rendszeres látogatója volt.

A lille-i metró Forrás: Photononstop/Photononstop/Franck Dunouau

Amikor elfogták, bevallotta, hogy komoly helyen akart robbantani. Ismael Z. azóta is börtönben van. A belügyminiszter ugyanazt a napot jelölte meg arra, hogy valaki robbantani akart a lille-i metróban, mint amikor Ismael Z.-t elfogták.

Forrás: hemis.fr/SOBERKA Richard / hemis.fr/Soberka Richard

Lille-ben különösen veszélyesek a fiatal radikális muszlimok. Közülük többen már kamaszkorukban elmentek Szíriába harcolni az Iszlám Államnak, egy részük meghalt, de többen hazajöttek. Folyamatosan terrortámadásokra készülnek, ez a végcél.

A fiatal muszlimok sajátos térítőként dolgoznak. Ingyen palacsintát osztanak az utcán (a francia crepe-et), és az a legfontosabb feladatuk, hogy a hajléktalanokat megtérítsék, áttérítsék a muszlim hitre. És innét már egy lépés, hogy radikalizálják őket, akár öngyilkos merényletekre is.