Tüntetést szervez az érsek a marosvásárhelyi gimnáziumért

Vágólapra másolva!
Tüntetést hirdetett a gyulafehérvári római katolikus érsek a megszűnés szélére sodródott marosvásárhelyi Római Katolikus Gimnázium miatt.
Vágólapra másolva!

Jakubinyi György érsek - aki egyben az iskola alapítását kezdeményező Erdélyi Római Katolikus Státus Alapítvány elnöke is - a Romkat.ro hírportálon közzétett felhívásban közölte: az egyház az igazságot nem az utcákon, hanem a templomaiban keresi, jelen helyzetben azonban nincs más mód.

Az érsek arra kért mindenkit, csatlakozzon a szerdán este a Maros Megyei Prefektúra épülete előtti térre tervezett tüntetéshez. A katolikus papokat és a többi erdélyi magyar történelmi egyház

lelkészeit pedig a megmozdulás hirdetésére kérte.

Azt mondta, aki teheti, reverendában vagy palástban maga is vegyen részt a megmozduláson híveivel együtt.

Az iskola helyzete még most is tisztázatlan, a szülők bizonytalanok. Az iskola igazgatójának, Tamási Zsoltnak a felügyeletét vádemelés nélkül ismételten meghosszabbították, ami azt jelenti, hogy egyebek mellett

nem láthatja el igazgatói feladatát.

A gimnázium azért került veszélybe, mert a bíróság jogerősen felfüggesztette azt a 2015-ben hozott tanfelügyelőségi határozatot, amely a katolikus iskolába sorolta az Unirea főgimnázium magyar osztályait.

Az iskola helyzetének rendezését Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter szerdai bukaresti látogatásán is kérte a román illetékesektől.