Fico: a kormánypártok rendezni tudták a koalíciós válságot

Vágólapra másolva!
A szlovák kormánypártok rendezni tudták a koalíciós válságot, és ezzel kizárták az előrehozott választások lehetőségét - jelentette be pénteken Robert Fico miniszterelnök Pozsonyban, a hárompárti egyeztetéseket követően.
Vágólapra másolva!

A TASR szlovák hírügynökség értesülései szerint megállapodás született Robert Fico, a vezető kormánypárt, az Irány-Szociáldemokrácia (Smer) elnöke, Bugár Béla, a Most-Híd elnöke, valamint Andrej Danko, a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) elnöke között a koalíciós szerződés kiegészítéséről.

A koalíció azután került válságba, hogy augusztus elején a benne részt vevő második legerősebb tömörülés,

az SNS elnöke egyoldalúan és teljesen váratlanul felmondta a tavaly szeptemberben kötött koalíciós szerződést,

arra hivatkozva, hogy elkerülhetetlenné vált a koalíción belüli kapcsolatok újratárgyalása. A lépést Fico első reakciójában abszurdnak nevezte, és a legkisebb kormánypárt, a Most-Híd is érthetetlennek minősítette.

Ezt követően a szociáldemokraták és az SNS hetekig nyilatkozatháborút folytattak, egymásra hárítva a felelősséget

az oktatási tárcánál kitört botrányért is. Az időközben lemondott Peter Plavcan, az SNS által jelölt oktatásügyi miniszter még júliusban került támadások kereszttüzébe, miután kiderült, hogy a minisztériuma alá tartozó, a kutatási célokra szánt uniós támogatások elbírálását felügyelő ügynökség egyetlen nagy szlovákiai felsőoktatási intézménynek sem ítélt meg anyagi forrásokat uniós pályáztatáskor, ugyanakkor a dotációkból olyan cégek is részesültek, amelyek korábban nem foglalkoztak kutatással.

Danko a pártja által jelölt miniszterének távozását követően két szociáldemokrata tárcavezető menesztését is követelte, s ezt azzal indokolta, hogy azok minisztériumai szintén korrupciós gyanúba keveredtek.