Még mindig több száz háztartás van áram nélkül-Dél-Csehországban

2017.08.20. 13:25

Továbbra is több száz háztartás van áram nélkül Dél-Csehországban a hatalmas esővel kísért szélvihar következtében, amely szombatra virradóra söpört végig a térségen.

Vladimír Vácha, az E.ON áramszolgáltató szóvivője a cseh közszolgálati hírtelevíziónak, a CT24-nek azt mondta, hogy elsősorban Cesky Krumlov városának környékén és a cseh-osztrák határon elterülő Sumava hegységben vannak problémák."A hibák elhárításán dolgozunk. Megpróbálunk mindent a vasárnap folyamán megjavítani, de nem zárható ki, hogy néhány település, főleg kisebb üdülőközpontok, még hétfőn is áram nélkül lesz- nyilatkozta a szóvivő.

A szélvihar számos helyen rongálta meg a villanyvezetékeket - csak a magas feszültségű vezetékeken 45 helyen volt probléma - ezért a szombat délelőtti órákban mintegy 6-7 ezer háztartás volt áram nélkül a régióban. Vasárnap délre ez a szám néhány százra csökkent.

A vasúti és a közúti közlekedési problémákat sem sikerült még teljes mértékben megoldani. A villanyvezetékek megrongálódása miatt vasárnap délelőtt nagyjából tucatnyi vonalon nem közlekedtek a vonatok. Az utasszállítást pótbuszokkal biztosítják.

Az esővel kísért nagy erejű szélvihar hatalmas károkat okozott a Sumava hegységben. Az eddigi becslések szerint több tízezer fa dőlt ki, amelyek továbbra is korlátozzák a forgalmat a helyi utakon. Az illetékesek felhívták a turisták figyelmét, hogy a súlyos helyzetre és a mentési munkálatokra való tekintettel a következő napokban ne látogassanak a Sumavába, amely közkedvelt kirándulóhely.